SPAŠENI KANDINSKY I PICASSO

Pronađeni deseci ukradenih slika

23.08.2011 u 11:21

Bionic
Reading

Njemačka policija pronašla je desetke ukradenih remek-djela europskih slikara, među kojima Pabla Picassa i Vasilija Kandinskog, čija je vrijednost procijenjena na oko 1,6 milijuna eura

Policija u Waldshutu objavila je detalje istrage opsegom najveće krađe umjetnina s kojom su se susreli. Par je priznao krađu čak 93 umjetnička djela, među kojima su i radovi Pabla Picassa, Vasilija Kandinskog i Otta Dixa. Litografije, slike i crteže ukrali su od 81-godišnjeg kolekcionara, prenosi AFP.

Kolekcionar je prije oko godinu dana primijetio nestanak dva djela velike vrijednosti, koja su mu u tom periodu vraćena s izložbe u Karlsruheu. Kada je napravio popis umjetnina zbirke koju je čuvao u svom domu, uvidio je da nedostaje značajan broj radova.

Policiji nije bilo jasno kako su slike mogle nestati bez tragova provale. Istragom su utvrđena sumnjiva kretanja na bankovnom računu 45-godišnje žene ukrajinskog porijekla, koja je prijateljevala s kolekcionarom i nekoliko puta noćila kod njega.

Kako u njezinom stanu nisu pronađeni tragovi, istražitelji su pažnju usmjerili na njezinog supruga, 63-godišnjeg trgovca umjetninama. Par je priznao krivnju na ispitivanju u ožujku ove godine. Veći broj ukradenih slika prodali su bogatim kolekcionarima iz Njemačke. Dosad je, zajedno s najnovijim pronalaskom, nađeno 65 od ukupno 93 ukradene umjetnine.