nova knjiga

Promocija zbirke priča 'Djeca na daljinu' Julijane Matanović

15.10.2020 u 14:09

Bionic
Reading

U Centru za kulturu Trešnjevka bit će predstavljena zbirka priča 'Djeca na daljinu' autorice Julijane Matanović. U četvrtak, 22. s početkom u 18 sati o knjizi će uz autoricu govoriti Barbara Tolić, urednica portala Hrvatski jezik za sve; Iva Mirčić, književna kritičarka i suradnica Udruge Nova stranica te urednica portala CROkultura, urednica knjige Andrea Divić

Djeca na daljinu zbirka su koja se čita u dahu, zbirka koja otvara brojna pitanja i dotiče osjetljive točke biografija. Njezini su likovi djeca, tinejdžeri, žene na pragu prve zrelosti, muškarci koji na leđima nose teret plahosti, stariji ljudi koji se osvrću na život u cjelini. I odrasli su nečija djeca, a djeca često moraju ranije odrasti kako bi se nosili sa životom samim. Likovi Julijane Matanović sa životom se nose najčešće uz pomoć priče, a njihove su priče doista vrijedne čitanja, čak i ako nisu odmah ispričane.

'Pisci su povjerenici priča o tuđim, pa i svojim životima', kaže citat iz priče 'Tiha priča', a Julijana Matanović svoju ulogu povjerenice shvaća vrlo ozbiljno, pristupajući tekstu kao najfinijem tkanju.