POEZIJA

Promocija novih knjiga Lipovca i Oblučara

22.02.2011 u 14:52

Bionic
Reading

Promocija novih pjesničkih knjiga Slađana Lipovca i Branislava Oblučara, objavljenih u izdavačkoj kući Algoritam, održat će se 23. veljače u 20 sati u Knjižnici Ivan Goran Kovačić (Vukovarska 35). Na tribini će uz autore govoriti književne kritičarke Katarina Brajdić i Andrea Milanko, kao i urednik Kruno Lokotar

Branislav Oblučar rođen u Bjelovaru 1978. Objavio je knjige pjesama 'Anđeli su pali na tjeme', s Boškom Kuzmanovićem, i 'Mačje pismo'. Većina tekstova iz njegove zbirke 'Pucketanja' emitirana je na Trećem programu Hrvatskog radija, u emisiji 'Riječi i riječi' urednice Irene Matijašević. 'Rukopis je to hodanja i gledanja, gdje se početni impuls pronalazi u naizgled bezazlenom događaju (kupnja knjige, šetnja po predgrađu, dobivena pošta). Stanovita dnevnička forma daje na aktualnosti, kao što niz referenci na druge autore i njihova pisma i iskustva upućuju da se srećemo i da čitamo autora itekako upućena u ono što ga okružuje i što je njegov stvarni prostor propitivanja: čitanje i pisanje', kazao je Miroslav Mićanović o 'Pucketanjima'.

'Slađan Lipovec je pjesnik koji riskira – iz pjesme u pjesmu povećava uloge na stolu. I svoj ulog redom stavlja na neobilježen prostor koji nikako ne dobiva u igri – na ideju s kojom se u našim svakodnevnim iskustvima susrećemo samo u negativnom obliku: na slobodu. Njegove pjesme tematiziraju one sfere društvenih i privatnih iskustava koje profesionalci – koji idu na sigurno – izbjegavaju: socijalnu problematiku, zaboravljene provincijalne prostore, urbanu prirodu, svakodnevno doživljavanje emotivnog kompleksa koji se zove ljubav', rekao je István Ladányi o Lipovčevoj knjizi 'U nekoj od mogućih stvarnosti'. Lipovec objavljuje poeziju, prozu i eseje u hrvatskoj i inozemnoj periodici te na Hrvatskom radiju. Objavio je knjigu stihova 'Posljednja topla noć' te samostalne zbirke pjesama 'Emily Dickinson u mom gradu' i 'Rijeke i mjesečine'.