'luka raznolikosti'

Projekt 'Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture' predstavljen stranim diplomatima

27.02.2018 u 18:01

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović organizirala je u svojem uredu na Pantovčaku prezentaciju o projektu 'Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture' za predstavnike diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u RH

Prezentaciju su pripremili predstavnici Grada Rijeke i tvrtke 'Rijeka 2020 d.o.o.', koja je zadužena za provedbu projekta, kako bi se diplomate upoznalo s pripremama i planovima za provedbu tog projekta i omogućilo im se da se sa svojim prijedlozima i idejama aktivno uključe u intenzivniju razmjenu i suradnju na području kulturne diplomacije.

Europska prijestolnica kulture inicijativa je Europske unije kojoj je cilj istaknuti bogatstvo i raznolikost umjetničkoga razvoja europskih gradova, kao i zajedničke kulturne aspekte Europe kako bi pridonijela zbližavanju europskih naroda i njihovome boljem međusobnom razumijevanju.

Naslov Europske prijestolnice kulture dodjeljuje se svake godine po jednome gradu u dvije države članice EU-a pa će ga tako 2020. uz Rijeku nositi i irski Galway.

Grabar-Kitarović je u svojem obraćanju istaknula da je izbor Rijeke, njezina rodnog grada, za Europsku prijestolnicu kulture, veliko priznanje, ali i obveza s obzirom na to da je to prvi put da je jedan hrvatski grad izabran za nositelja tog važnog projekta.

Napomenula je da će Hrvatska u prvoj polovici 2020. predsjedavati Europskom unijom te će tako biti centar političkih i širih društvenih zbivanja u Europi.

  • +3
Grad Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

'Rijeka je grad višestoljetne tradicije u razvoju školstva i visokog obrazovanja, industrijsko središte, grad mladosti i žive umjetničke produkcije otvoren kulturnoj suradnji, ukratko, jedna velika luka pozitivnog razvoja, luka različitosti koja je gradu uvijek davala novu vrijednost i poseban šarm susreta srednje Europe i Mediterana', kazala je.

'Uvjerena sam kako će Rijeka ostvariti kvalitetan program kojim će Europi predstaviti hrvatsku kulturu, baštinu i suvremena umjetnička dostignuća u čemu ima moju snažnu potporu, no ono najvažnije je što uživa potporu same lokalne zajednice, kao i Ministarstva kulture koje ga financijski podržava', dodala je.

Ovim projektom Rijeka želi poboljšati opseg i raznolikost kulturne ponude u gradu, proširiti pristup i sudjelovanje u kulturi, jačati kapacitete kulturnog sektora i njegove veze s drugim sektorima te povećati međunarodnu vidljivost i profil grada i regije.

Projekt je po organizatorima otprilike u srednjoj fazi priprema, a više o konkretnim događajima znat će se u drugoj polovici 2019.

Slogan projekta Rijeka 2020 je 'Luka raznolikosti', kazala je direktorica tvrtke 'Rijeka 2020 d.o.o.' Emina Višnić, istaknuvši da je Rijeka industrijski grad turbulentne prošlosti koji je u zadnjih 100 godina bio dijelom šest država, najveća hrvatska luka i grad u kojem žive 23 nacionalne manje.

Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar istaknuo je da se u sklopu projekta neće graditi nove zgrade nego će se koristiti postojeći prostori, povezani s industrijskim nasljeđem grada, s fokusom na industrijskom kompleksu Benčić koji će biti obnovljen i u kojem će biti smješteni Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Gradska knjižnica Rijeka, Dječja kuća i Muzej grada Rijeke.

Jedna od vodećih turističkih atrakcija bit će i brod Galeb pokojnog maršala Tita koji će biti prenamijenjen u brod muzej, istaknuo je.

  • +29
Europska prijestolnica kulture Wroclaw 2016. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Filip Basara

U prostoru energane bivše Tvornice papira planira se pak otvaranje inkubatora za kreativne industrije i društvene inovacije, kazao je.

Umjetnički direktor projekta Slaven Tolj kazao je da se umjetnička strategija projekta sastoji od sedam međuovisnih programskih pravaca (eng. flagships) grupiranih oko tri teme - rad, voda i migracije, a nazvani su Doba moći, 27 susjedstava, Dopolavoro, Kuhinja, Lungomare, Slatko i slano i Dječja kuća.

Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva tvrtke 'Rijeka 2020 d.o.o.', izdvojila je kao važan i projekt RiHuba kojim se želi potaknuti veću uključenost građana u planiranje, odlučivanje i nadzor nad ostvarivanjem ideja za poboljšanje života u gradu.

U RiHub će se redovito dovoditi autore ili voditelje najinovativnijih i najuspješnijih građanskih inicijativa iz cijele Europe (primjerice institucija noćnog gradonačelnika iz Amsterdama, Facebook susjedstva iz Bologne, urbani vrtovi iz Ljubljane) i u suradnji s građanima pokrenut će se projekti koji rješavaju konkretne probleme ili na neki drugi način unapređuju uvjete života u gradu.