SPOR OKO FINANCIRANJA

Projekt hrvatskog NGO-a na crnoj listi kanadskih vlasti

02.08.2011 u 14:27

Bionic
Reading

Kanadska vlada zanijekala je optužbe umjetnice Franke James iz Toronta koja tvrdi da umjetnički projekt koji je planirala ostvariti s hrvatskom udrugom Nektarina nije proveden zbog pritisaka kanadskih vlasti

Umjetnica i aktivistica Franke James, inače poznata po takozvanim vizualnim esejima na temu ekologije, klime i zaštite okoliša, u suradnji s hrvatskom udrugom Nektarina planirala je provesti projekt u 20 europskih gradova. Cilj turneje je informirati i osvijestiti ljude o važnosti zaštite okoliša, uvođenju obnovljivih izvora energije i sličnim temama.

Projekt je trebao trajati od kraja kolovoza do prosinca ove godine, no nenadano je odgođen zbog manjka novčanih sredstava. Prema pisanju Windsor Stara, do nedostatka financija došlo je zbog iznenadnog odustajanja sponzora, švicarske osiguravajuće kompanije sa sjedištem u Zagrebu.

Odustajanje je, prema tvrdnjama umjetnice Franke James, rezultat pritiska kanadske vlade na kompaniju.

Suosnivačica udruge Nektarina Sandra Antonović kazala je da je odustajanje švicarskog sponzora drugi po redu iznenadni prekid dotoka dogovorenih financija. Naime, kanadska ambasada u Zagrebu prvotno je pristala podržati projekt s budžetom od 5.000 dolara, da bi ubrzo nakon toga odustala.

'Kanadska vlada ocijenila je projekt antivladinim', kazala je Antonović za Windsorstar.com.

Umjetnica je iskazala razočaranje činjenicom da nijedna kanadska ambasada nije izašla ususret njezinom projektu, dodavši da je šokirana svrstavanjem na crnu listu.

Iz kanadske vlade demantiraju optužbe i dodaju da nemaju ništa s odustajanjem sponzora.