DJEČJA KNJIŽEVNOST

Proglašeni dobitnici nagrade Hans Christian Andersen

19.03.2012 u 19:31

Bionic
Reading

Prestižna nagrada Hans Christian Andersen, koja se dodjeljuje živućim ilustratorima i piscima čija su djela dala trajan doprinos dječjoj književnosti, ove je godine pripala argentinskoj književnici Mariji Teresi Andruetto i češkom dječjem književniku i ilustratoru Peteru Sisu, priopćio je žiri neprofitne udruge International Board on Books for Young People (IBBY) koja dodjeljuje nagradu

Andruetto je odabrana među 27 nominiranih autora zbog njezine 'iznimne vještine pisanja' i originalnosti njezinih djela, 'čvrsto fokusiranih na estetsko', navodi se u objašnjenju odluke. 'Andruetto stvara emotivnu, duboko poetičnu, čvrsto literarno utemeljenu književnost. U svojim se djelima bavi čitavim nizom tema - temama migracije, unutarnjih svjetova, nepravde, ljubavi, siromaštva, nasilja ili politike', ističe se.

Među finalistima za ovogodišnju nagradu Hans Christian Andersen za prozu našli su se i Paul Fleischman iz SAD-a, Bart Moeyaert iz Belgije, Francuz Jean-Claude Mourlevat, te Talijanka Bianca Pitzorno.

Nagrada Hans Christian Andersen 2012 za ilustraciju dodijeljena je Peteru Sisu za njegovu "izvanrednu originalnost i snažnu kreativnu moć prijenosa izuzetno kompleksnih tema koje mogu biti interpretirane na više različitih razina". Žiri se u svojem objašnjenju posebno osvrnuo na Sisove različite dizajnerske i umjetničke tehnike, te inovativni pristup kojim stvara "suptilnu ravnotežu prikaza dobro dokumentiranih i povijesnih događaja s elementima fantastike".

Za nagradu je nominirano ukupno 30 ilustratora, a među finalistima su se još našli Iranac Mohammad Ali Baniasadi, Britanac John Burningham,Roger Mello iz Brazila, te Španjolac Javier Zabala.

Nagrada Hans Christian Andersen jedna je od najprestižnijih međunarodnih nagrada za dječju književnost, a dodjeljuje ju svake dvije godine neprofitna udruga International Board on Books for Young People (IBBY) sa sjedištem u Švicarskoj. Pokrovitelj nagrade je danska kraljica Margareta II., a prvi su puta uručene 1956. za najboljeg pisca, odnosno 1966. za najboljeg ilustratora.

Dobitnici dobivaju medalju i diplomu, a ove će im godine biti uručene na svečanosti koja će se održati na međunarodnom IBBY kongresu u Londonu 25. kolovoza.