NAGRADNJAČA

Pročitajte 'Crnce u Firenci' Vedrane Rudan

27.04.2009 u 11:15

Bionic
Reading

'Žene s pričom' Profilova je biblioteka koja okuplja autorice Milanu Vuković Runjić, Danielu Trbović, Tenu Štivičić, Rujanu Jeger, Julijanu Matanović, Arijanu Čulinu, Vedranu Rudan i Žuži Jelinek. Čitatelji tportala imat će priliku pročitati roman Vedrane Rudan ‘Crnci u Firenci’

Riječ je o knjigama koje su već svojim prvim izdanjima postigle veliki uspjeh te svojim autoricama priskrbile zavidnu čitanost i osvajanje top ljestvica. Bez obzira na generacijsku ili svjetonazornu različitost između autorica ove biblioteke, vjerujemo da je posrijedi pravo žensko pismo koje ne oklijeva uhvatiti se u koštac s problemima našeg društva, muškoženskih odnosa ili pak odgoja djece, naravno i seksa i ljepote, navodi izdavač.
Čitatelji tportala imat će prilike pročitati roman Vedrane Rudan 'Crnci u Firenci', zasigurno najkompleksniji i najambiciozniji roman autorice čije se knjige ubrzano prevode na sve svjetske jezike.

Portretirajući riječku obitelj koja se teško nosi s hrvatskom stvarnošću, i ne opraštajući nijednom njezinu članu mane i slabosti, Vedrana Rudan ispričala je priču koja duboko uznemiruje, bez obzira na to što je često praćena smijehom. Svi likovi u romanu sami iznose svoju verziju osobne i obiteljske drame: otac je dragovoljac Domovinskog rata s dijagnozom PTSP-a; majka radi kao kućna pomoćnica u Italiji i Ijubuje sa svojim gazdom da bi sinu mogla platiti školovanje u SAD-u; kćerka je trudna i razmišlja o abortusu; sin se vratio iz SAD-a, gdje je ostavio ženu i dijete jer ne može bez hrvatskog zalaska sunca; nona je ogorčena jer je uvjerena da bi svi najradije da je nema... A tu su i dva fetusa kojima je Vedrana Rudan, također dala glas i natjerala ih da se i prije rođenja bore za opstanak.

Koji je naslov prvog romana Vedrane Rudan?

Točne odgovore šaljite na e-mail kultura.tportal@t-com.hr; dobitnike objavljujemo u četvrtak, 30. travnja.