NOV UDARAC KULTURI

Privremeno se ukida neizravana spomenička renta

23.02.2012 u 21:02

Bionic
Reading

Zastupnici SDP-a i HNS-a večeras su podržali izmjene i dopune Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, kojima će se privremeno, od 1. ožujka do kraja ove godine, ukinuti neizravna spomenička renta, a zastupnici HDZ-a ocijenili su da se reže kulturi, a tek prividno olakšava gospodarstvu

Jasen Mesić (HDZ) podsjetio je da je spomenička renta uvedena kako bi se sanirale ratne štete na kulturnoj baštini i da bi se u dijelu gospodarstva istakla svijest kako je kulturna baština resurs.

Izrazio je zabrinutost što će ukidanjem neizravne spomeničke rente kulturna baština ostati zakinuta za oko 50 milijuna kuna ove godine - na državnoj (40 posto) i lokalnoj razini (60 posto).

Zastupnik HDZ-a Mesić je istaknuo da bi cilj kulturne politike trebao biti očuvanje života, odnosno stanovanja i rada u sredinama spomeničke baštine, kako važna kulturna dobra ne bi ostala samo prazne kulise.

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš rekao je da je u okviru mjera za izradbu proračuna 2012. godine naznačena obveza smanjenja neporeznih davanja, na osnovu koje je Ministarstvo kulture obvezno provesti aktivnosti koje se odnose na ukidanje neizravne spomeničke rente, kao davanja koje opterećuje 'privredne subjekte'.

HNS-ov zastupnik Igor Kolman naveo je da će njegova stranka podržati ukidanje neizravne spomeničke rente, ali da ta podrška ističe 31. prosinca do kada predložena mjera ostaje na snazi, smatrajući je prvenstveno privremenom odnosno stabilizacijskom, važnom za razvoj gospodarstva.