UMJETNIČKA INTERVENCIJA

Privremeno montažno stubište povezat će Stross i Park Bele IV.

30.03.2016 u 16:30

Bionic
Reading

Rad 'Povezivanje - Connecting' našeg publicista, aktivista i analitičara prostora Saše Šimprage otvorit će 2. travnja u 12 sati zagrebački gradski laboratorij kojim će naši umjetnici u sklopu međunarodnog projekta ACTOPLIS istraživati mogućnosti novih koncepcija urbanog građanstva izvan kategorija nacionalnih država

Riječ je o urbanoj intervenciji koja će na mjestu gdje postoji mogućnost i potreba otvaranja pješačke komunikacije to privremeno omogućiti. Montažno, tipsko privremeno stubište bit će postavljeno uz povijesni bedem kako bi se otvorila komunikacija između Strossmayerova šetališta i Parka Bele IV. (Vranyczanyjeve poljane).

'Za ovu godinu najavljena je obnova Strossmayerova šetališta pa se utoliko nastoji skrenuti pažnja na moguća poboljšanja javnog prostora otvaranjem pješačke komunikacije tamo gdje sad nedostaje. Testiranjem ideje premošćivanja zida, intervencija lansira ideju drugačijih odnosa i mogućnosti za grad. Veza koja je sad nevidljiva, na kratko postaje otvorena. U vremenu podizanja zidova jedan se premošćuje', stoji u najavi projekta.

Intervencija 'Povezivanje - Connecting' izvodi se i u okviru šireg autorskog programa Saše Šimprage Seminar za hodače te u suradnji s platformom 1postozagrad. Cilj je formiranje nove aktivističke grupe koja paralelno s manje uobičajenim tematskim gradskim šetnjama pokreće male i velike inicijative i lansira ideje za poboljšanje javnoga prostora, afirmaciju javnih dobara i podizanje kulture prostora, najavio je Šimpraga. Tema šetnje, koja slijedi nakon otvaranja stuba, povezana je s intervencijom premošćivanja, povezivanja i prolaza. Šetnja je otvorena za javnost i počinje u 13 sati sa Strossmayerovog šetališta, a trajat će oko sat i 30 minuta.

ACTOPOLIS je transnacionalni umjetnički laboratorij, poziv na djelovanje i suoblikovanje grada, koji povezuje devet kustosa i više od 40 umjetnika iz sedam gradova Jugoistočne Europe, Turske i Njemačke; Atenu, Ankaru/Mardin, Beograd, Bukurešt, Oberhausen, Sarajevo i Zagreb. Projekt je pokrenuo njemački Goethe Institut i umjetnička organizacija Urbane Künste Ruhr s kustosicama Angelikom Fitz i Katjom Aßmann.

U zagrebačkoj skupini umjetnika i aktivista sudjeluju Selma Banich, Nikola Bojić, Lightune.G (Bojan Gagić, Miodrag Gladović), Tonka Maleković i Saša Šimpraga, a kustosica je projekta arhitektica Ana Dana Beroš

Reagirajući na migracije stanovništva s Bliskoga istoka i Afrike te urbane transformacije s kojima je suočena današnja Europa, Actopolisov tim u Zagrebu posebno istražuje mogućnosti novih koncepcija urbanog građanstva koje su izvan kategorija nacionalnih država.

Pod naslovom 'Invisible Belonging - Nevidljivo pripadanje' zagrebački kolektiv umjetnika pridonosi stvaranju građanske svijesti o 'inkluzivnoj urbanoj topografiji', a projekt se provodi sve do rujna 2016. godine.