KINOTEKA U SPLITU

Prikazan film o prvom splitskom Gay prideu

11.10.2011 u 10:25

Bionic
Reading

U kinoteci Zlatna vrata u Splitu održana je premijera dokumentarnog filma '11. lipnja Prvi splitski Pride' autora Tomislava Ladišića

Tomislav Ladišić

Na premijeri se iznenađujuće brojnoj publici predstavio autor filma Tomislav Ladišić, student druge godine Umjetničke akademije u Splitu, odsjeka za film i video. Nakon kontroverzi i nasilja koje se dogodilo na prvoj paradi ponosa u Splitu, ovaj dokumentarni film prikazuje nam jedan drugi aspekt tog događaja.

'Prije svega sam u filmu htio prikazati drugu stranu tog događaja, ljude koji su organizirali prvi Pride u Splitu. U medijima je očekivano fokus bio na nasilju i eksploziji homofobije, a ne na pozitivnom aspektu tog događaja. Prije 11. lipnja održan je niz okruglih stolova i skupova u organizaciji udruga Domine, Iskorak i Kontra, a posebno upečatljiv i pozitivan je bio početak skupa u Đardinu. Ovaj film je posveta tom pozitivnom iskustvu', rekao nam je Ladišić prije premijere.

Dokumentarni film '11. lipnja Prvi splitski Pride' traje sedamdeset minuta i to je odlično složen uradak koji osim informacije donosi i tijek događaja, kao i odgovor na pitanje zašto je došlo do eskalacije nasilja. U filmu je jasno rečeno da je osnovni problem u organizaciji parade bio izostanak podrške lokalnih vlasti. Naglašeno je da su izjave čelnika Splita po kojima je parada ponosa nepoželjna u Splitu direktno utjecala na eskalaciju homofobije. Ponašanje lokalnih vlasti ocijenjeno je kao neodgovorno i neozbiljno.

Dokumentarni film posebno naglašava pozitivni dio Splita koji je podržao ideju ravnopravnosti i tolerancije. Autor Tomislav Ladišić smatra da je i film jedan korak naprijed u borbi za ravnopravan položaj i doprinos stvaranju tolerantnijeg ozračja u Splitu i Dalmaciji. Na kraju premijere je bio i pozdravljen burnim pljeskom publike u punoj dvorani kinoteke Zlatna vrata.