NASTAVI PRIČU

Priče zatvorenica Ženske kaznionice u Požegi u tvom inboxu

07.12.2018 u 15:51

Bionic
Reading

'Nastavi priču' je newsletter kampanja Skribonauta kroz koju će u naredna tri tjedna na mailove svih onih koji se pretplate u nastavcima stizati dosad neobjavljene priče tri hrvatske spisateljice, Marije Andrijašević, Marije Rakić Mimice i Jasne Jasne Žmak. Priče su nadahnute fragmentima koje su napisale zatvorenice Ženske kaznionice u Požegi, a 10. prosinca, kad kampanja kreće, autorice će u Zagrebu predstaviti projekt

Za sve koji se prijave na newsletter od 10. do 29. prosinca na mail će u pet nastavaka, od ponedjeljka do petka, dobiti tri priče nadahnute fragmentima koje su tijekom 2018. napisale zatvorenice Ženske kaznionice u Požegi, na radionici kreativnog pisanja. Pokrenule su je Paula Zore i Luiza Bouharaoua iz Skribonauta u jesen 2016. One su i odabrale fragmente na temelju kojih su nastale priče, a Bouharaoua uređuje newsletter.

Bouharaoua će 10. prosinca u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u 18 sati lansirati kampanju i ispričati više o pričama i samom procesu njihova nastanka. Pridružit će joj se i dvije od tri odabrane autorice priča, Marija Andrijašević i Marija Rakić Mimica. Treća je Jasna Jasna Žmak.

Andrijašević je rođena 1984. u Splitu i pjesnikinja je koja je komparativnu književnost i etnologiju i kulturnu antropologiju 2015. završila na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za rukopis 'davide, svašta su mi radili' iz 2007. iste godine nagrađena je Goranom za mlade pjesnike. Prije i poslije toga objavljivala je poeziju u kulturnim i književnim časopisima (Re, Quorum, Knjigomat, Poezija…). Njena je poezija uvrštena u suvremene pjesničke antologije ('I u nebo i u niks', 'Hrvatska mlada lirika'…) kao i u talijanski izbor poezije s Balkana 'Voci di donne della ex Jugoslavia'. Povremeno je prevodila poeziju za Treći program hrvatskoga radija te intervjuirala spisateljice s Balkana za Voxfeminae.net. Poezija joj je prevođena na slovenski, talijanski, ukrajinski, engleski, švedski, poljski, rumunjski i njemački. Pohađala je i završila dvosemestralni program Centra za ženske studije u Zagrebu. U 2018. primila je godišnju stipendiju Ministarstva kulture za još neobjavljeni prvi roman (radnoga naslova) 'Grad na vodi'.

Marija Rakić Mimica rođena je 1982. u Splitu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je hrvatski jezik i književnost te komparativnu književnost. Dobitnica je dvije književne nagrade za svoje kratke priče; Prozak za najbolji prozni rukopis autora do 35 godina za 2015. i Brod knjižara Brod kulture 2016. Prozu je dosad objavljivala u svim važnijim književnim časopisima. Kratke priče objavljene su i u zbirkama 20+1 najljepša priča za ljeto u izdanju Brod kulture, u finalu Lapis Histriae 2014., finalu nagrade Zlatko Tomičić 2018., zbirci Bedekovčina 2015.  Objavila je zbirku kratkih priča 'Ples u dvorištu' (Jesenski i Turk, 2018.). Zaposlena je u Splitu kao profesorica hrvatskog jezika u srednjoj školi.

Jasna Jasna Žmak radi kao dramaturginja, spisateljica i scenaristica. Objavila je dva teksta za izvedbu, jednu proznu knjigu ('Moja ti', 2015, Profil) i niz kratkih priča. Radovi su joj prevođeni na engleski, talijanski, njemački, makedonski i slovenski jezik. Od 2012. godine radi kao umjetnička asistentica na Odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu gdje je prethodno i diplomirala. Surađuje s feminističkim portalima VoxFeminae, MUF i Libela.