PIZZERIA EUROPA

Priča o samoubilačkoj predanosti umjetnosti Žarka Jovanovskog osvojila nagradu VBZ-a

13.09.2020 u 22:22

Bionic
Reading

Dobitnik VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman za 2020. je zagrebački underground pjesnik, prozaik, kantautor, grafičar i strip-crtač Žarko Jovanovski za 'Pizzeria Europa', objavljeno je na otvaranju 13. riječkog sajma knjiga i festivala autora Vrisak u nedjelju

Odluku o laureatu VBZ-ove nagrade donio je žiri u sastavu - Zoran Ferić (predsjednik žirija), Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić, a nagrada se sastoji od novčanog iznosa od stotinu tisuća kuna i distribucije romana u širokoj knjižarskoj mreži.

Kako je rekla Jagna Pogačnik, obrazlažući odluku žirija, roman nije klasična mainstream proza. 'To je roman ceste, gotovo film, jer imate dojam da se takav - vizualan, kinetičan, logoreičan - više gleda i sluša nego čita', istaknula je dodavši kako je 'Pizzeria Europa' priča o predanosti umjetnosti, pa i onda kad je ta predanost ravna samoubilačkom poduhvatu.

Vratoloman, drzak i dobro napisan roman

'Roman vratoloman i drzak, oštrouman i duhovit, a istodobno precizno ustrojen i dobro napisan, poput zločestoga je dječaka s finim manirima - lako ga je voljeti', smatra Pogačnik.

U romanu se opisuje putovanje trojice underground prerformera na turneji od Zagreba, preko Beča do slovačke Trnave. 'Tri drumska pjesnika improviziraju, izlažu se užicima, a još više pogibeljima, vrludaju između ludila i smrti, ali ostaju srčani i svoji', stoji u obrazloženju žirija.

Žarko Jovanovski rođen je 1966. u Zagrebu gdje je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Objavio je desetak glazbenih albuma s kojima je svirao, poput Electric Žare, Geler Feler, AbnorMalan i Duo List. Izdao je i deset knjiga poezije te strip-album. Dobitnik je nagrade za najbolju erotsku pjesmu na međunarodnom natječaju u Mariboru 2017., a te iste godine i nagrade za najbolju knjigu poezije Hrvatskoga književnog društva izvan okrilja HKD. Bavi se grafičkim dizajnom. Član je Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika a nije član ni jedne strukovne udruge.

Nagradu su mu uručili Mladen Zatezalo u ime izdavačke kuće VBZ i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

U uvodnom dijelu glavni urednik VBZ-a, organizatora festivala, Drago Glamuzina istaknuo da je ovogodišnje izdanje priređeno u posebnim okolnostima epidemioloških okolnosti te je bilo vrlo zahtjevno za organizaciju. Do zadnjega dana su važni i poznati europski pisci imali dobru volju doći na festival, ali su morali odustati jer je Hrvatska u njihovim zemljama proglašena zemljom povećanog rizika.

Sa svečanog otvorenja! 📽

Objavljuje Vrisak - festival autora i sajam knjigaNedjelja, 13. rujna 2020.

Festival će se u glavnini održati u novom prostoru Exportdrva u središtu Rijeke, dovoljno prostranom da se može održavati razmak među posjetiteljima, naveo je. Održat će se tridesetak promocija knjiga, a festival je posvećen književniku Bekimu Sejranoviću, rekao je Glamuzina.

13. Vrisak otvorio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel zahvalivši se organizatorima na upornosti te naporima da se festival održi i ove godine, te da Rijeka i dalje ima sajam i festival knjiga.

Ovogodišnji Vrisak održava se pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, programa Kreativna Europa Europske unije, projekta Rijeka 2020., Tradukija i Hrvatske gospodarske komore-Zajednice nakladnika i knjižara.

  • +5
Otvorenje Vriska i dodjela VBZ-ove nagrade Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletić/PIXSELL