'KAFA SA' MIROSLAVOM MOMČILOVIĆEM

Priča o dehumaniziranom Balkanu na SFF-u

10.07.2012 u 16:58

Bionic
Reading

'Premda radnja filma počinje nakon što se izvjesni kompozitor ubije, film 'Smrt čovjeka na Balkanu' nije film o samoubojstvu, već priča o humanim ljudima te potpuno dehumaniziranom kontekstu u svim zemljama na Balkanu', rekao je u utorak redatelj filma Miroslav Momčilović koji je s dijelom filmske ekipe bio gost programa 'Kafa sa...' na Sarajevo Film Festivalu

'Smrt čovjeka na Balkanu', čije snimanje je trajalo devet dana, a u kojem glavnu mušku ulogu igra bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović, prikazan je u ponedjeljak navečer u Ljetnom kinu !hej 18. SFF-a.

'Ovo je priča o smrti čovječnosti na Balkanu. Likovi u ovom filmu su obični, humani ljudi. Nekad imam osjećaj da smo mi na Balkanu mali zamorčići i ovaj je film zbog toga i napravljen', kazao je Momčilović.

Govoreći o radu na filmu redatelj je kazao da su se svi pomalo bojali kako će film ispasti s obzirom na to da je sniman u jednom kadru, što je eksperimentalna forma te da ovakva forma filma nosi velik rizik da publika primijeti eventualnu grešku, što je razlika u odnosu na kazalište u kojem postoji mogućnost improvizacije.

Hadžihafizbegović je naveo da psihološki dosta isrcpljuje priprema za ovakvu ulogu te da mu je na ovom ostvarenju dosta pomoglo upravo kazališno iskustvo.