10. PECHAKUCHA

Prezentacije kreativaca na školskom igralištu

27.06.2011 u 10:42

Bionic
Reading

Na okrugloj desetoj zagrebačkoj večeri PechaKucha kroz jedinstveni format prezentacija od 20 slika u 20 sekundi, predstavit će se novootvorena galerija suvremene umjetnosti Lauba, zatim umjetnica Nina Kurtela, kustosica Sandra Križić Roban, dizajneri Studija Grupa i još nekoliko kreativaca iz različitih područja, od kazališta do novih medija i znanosti, a sve uz moderiranje glumca Krešimira Mikića

U četvrtak 30. lipnja, na igralištu Osnovne škole dr. Ivan Merz (Račkoga 4), s početkom u 20 sati, održat će se okrugla deseta PechaKucha Night Zagreb u organizaciji Rasadnika Bruketa&Žinić, 3LHD-a, Komakina i Lane Čavar te uz podršku Tele2.

PechaKucha Night su vremenski limitirane neformalne prezentacije kroz koje različiti kreativci u jednoj večeri svojim pričama inspiriraju publiku, a nastale su prije osam godina u Japanu te se ubrzo proširile na preko 400 gradova diljem svijeta. U Zagrebu od početka 2009. ova događanja svaki put okupljaju sve veći broj publike i održavaju se svaki put na nekoj drugoj lokaciji. Svatko tko se predstavlja smije koristiti točno 20 fotografija i ima 20 sekundi za priču o svakoj od njih, odnosno točno šest minuta i 40 sekundi slave prije nego što na red stiže sljedeći prezenter.

Publici će se ovaj put predstaviti: Studio Grupa (produkt dizajn), Lauba/Vanja Žanko (vizualna umjetnost), Miran Kurspahić (kazalište), Niko Mihaljević (grafički dizajn), Nina Kurtela (multimedijalna umjetnost), Sandra Križić Roban (suvremena umjetnost, fotografija, arhitektura), Pulska grupa (urbanizam, arhitektura, prostor), Udruga UKUS (film i novi mediji), Veljko Popović (animacija) i Valerije Vrček (znanost). Kao posebni gosti nastupit će bend Welcomin’ Committee in Flames, a program će moderirati glumac Krešimir Mikić.

Za publiku će bit osiguran besplatan Wi-Fi  te će moći komentirati prezentacije i postavljati pitanja prezenterima putem društvene mreže Twitter. Ulaz je slobodan. U slučaju kiše program će se održati u Društvenom centru Kino Mosor. Vizualni identitet događanja svaki put potpisuje drugi dizajner, a za ovo jubilarno izdanje tu je ulogu preuzeo Boris Ljubičić.

PechaKucha Night osmislili su arhitekti Astrid Klein i Mark Dytham (Klein/Dytham Arhitecture) u Tokiju 2003. godine, a naziv potječe od japanske riječi za ćaskanje ili u doslovnom prijevodu bla-bla. PechaKucha večeri su neprofitnog tipa te se nakon prezentacija publika uz glazbu može družiti i razgovarati s prezenterima. Ključ uspješnosti ovakvih prezentacija su stroga pravila koja prezentacije čine sažetima, razinu interesa stalno na vrhuncu te pružaju većem broju ljudi priliku da se predstavi u istoj večeri.

Program su uz glavnog pokrovitelja Tele2 podržali i AVC, Ministarstvo kulture, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba te OŠ dr. Ivan Merz.