UMJETNIČKI PAVILJON

Presjek stvaralaštva Milivoja Uzelca

25.11.2008 u 15:26

Bionic
Reading

Retrospektivna izložba slika Milivoja Uzelca otvara se 27. studenoga u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu

Autor retrospektive je povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, koji je naglasio da je to dosad najcjelovitiji presjek Uzelčeva stvaralaštva koji obuhvaća 126 djela - ulja na platnu i nekoliko crteža, to jest skica za slike velikog formata.

Maković je rekao da Uzelčevo slikarstvo nije dovoljno poznato našoj javnosti te je podsjetio da je 1958. njegova prva izložba bila u Modernoj galeriji, druga 1971. u Umjetničkom paviljonu, a posljednja - treća izložba zasad je najcjelovitija.

Napomenuo je da je na izložbi predstavljeno 10 posto novih djela, koja dosad nisu izlagana, ali to ne mijenja status Uzelca u stvaralačkoj likovnoj umjetnosti jer su mu u hrvatskoj likovnoj umjetnosti sva djela antologijska.

Izložene slike su vlasništvo nacionalnih muzeja i galerija te privatnih zbirki, a zanimljivo je da samo Moderna galerija u Zagrebu posjeduje 99 slikarevih djela.

Govoreći o pojavi Milivoja Uzelca (1897.-1977.) u hrvatskome slikarstvu, Maković je istaknuo da ga se uvijek spominje uz drugoga velikog hrvatskog slikara Vilka Gecana.

Obojica su se 1912. iz rodne Banja Luke doselili u Zagreb te ih je cijelog života vezalo iznimno prijateljstvo, rekao je Maković, napominjući da se bez Gecanova djela ne može razumjeti ni Uzelčevo djelo.

Autor likovnog postava izložbe je arhitekt Oleg Hržić.