SOLIST RIJEČKE OPERE

Preminuo Marino Sfiligoi

28.10.2009 u 11:43

Bionic
Reading

Marino Sfiligoi, dugogodišnji solist Opere HNK Ivana pl. Zajca, preminuo je 25. listopada u 88. godini života

Rođen je u talijanskom gradiću Cormons 8. svibnja 1922. godine. U riječko kazalište dolazi 1. rujna, 1955. godine, kao zborist riječke Opere. Na tom radnom mjestu ostaje sljedećih 10 godina, a već tada pjeva veće i značajnije uloge, da bi 1965. godine stekao status solista. Riječkom kazalištu ostao je vjeran do umirovljenja 1979. godine. U 25-godišnjoj karijeri Marino Sfiligoi otpjevao je gotovo pedeset uloga u klasičnom i suvremenom opernom repertoaru, a uz to ostvario je oko šest stotina nastupa u zemlji i inozemstvu.

Bariton Marino Sfiligoi dobio je 1978. godine prestižnu nagradu Milka Trnina za ulogu Tenija u operi 'Pagliacci' R. Leoncavalla te za cjelokupni rad u riječkoj Operi.

Prvi nastup na riječkoj pozornici bilježi ulogom Kauluna u opereti 'Havajski cvijet' Paula Abrahama 1955. godine. Potkraj 60-ih i do sredine 70-ih godina prošlog stoljeća, ostvario je čitav niz zapaženih uloga. Mnogi ga pamte kao Germonta u 'Traviati', grofa Almavivu u 'Figarovu piru', Rigoletta i Giannija Schichija u istoimenim operama te u ulozi Figara u 'Seviljskom brijaču'.
Kao pjevač u KUD-u 'Fratellanze' održao je više od 250 koncerata, a za taj rad dobio je i tadašnje visoko priznanje Orden rada sa srebrnim vijencem.