IZGUBIO BITKU S LEUKEMIJOM

Preminuo maestro Vjekoslav Šutej

02.12.2009 u 18:26

Bionic
Reading

Maestro Vjekoslav Šutej preminuo je danas u 14.20 u zagrebačkoj bolnici Rebro nakon višemjesečne borbe s leukemijom

Podsjetimo, maestro Vjekoslav Šutej prije nešto više od godine dana bio je na prvoj transplantaciji koštane srži u najboljoj svjetskoj klinici za istraživanje i liječenje raka u Seattleu, gdje je proveo deset mjeseci. U Americi mu se pridružila i supruga Ivana i djeca Nikša i Ema.

U travnju ove godine vratio se u Zagreb, no ubrzo nakon povratka pokazalo se da transplantacija koštane srži nije uspjela, piše Večernji list. Tijelo je odbacilo stanice te je Šutej potkraj lipnja podvrgnut liječenju u bolnici Merkur. Iz Merkura je premješten u KBC Zagreb, gdje je zadržan gotovo cijelo ljeto.

Prije nekoliko tjedana, njegova supruga povjerila je domaćim medijima da se Vjekoslav ne osjeća dobro i da je slab. Na veliku žalost, maestro Šutej izgubio je borbu protiv bolesti i preminuo u 58. godini života.

Vjekoslav Šutej u Frankfurtu 1992.

Vjekoslav Šutej je rođen u Rijeci, 31. srpnja 1951. godine. Završio je Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi Igora Gjadrova, a poslijediplomski studij završio je u Rimu. U Španjolskoj Šutej je bio akademik i član Kraljevske akademije lijepih umjetnosti. Osnovao je Kraljevski simfonijski orkestar Seville te je bio njegov umjetnički direktor i glavni dirigent do 1996. godine.

Maestro Šutej 1994. debitirao je u Bečkoj državnoj operi gdje je imao više do 100 izvedaba opera kao što su Pikova dama, La Boheme, Don Carlos, Cavalleria rusticana, Pagliacci, Madam Butterfly, Aida, La Juive, Tosca i Carmen.

Godine 2002. imenovan je ravnateljem glazbenoga programa Dubrovačkih ljetnih igara, a 2003. postao je šef-dirigent Zagrebačke filharmonije. Maestro Šutej ravnao je, uz ostalo, na prva četiri koncerta Božić u Beču s Plácidom Domingom i Joséom Carrerasom.

Dobitnik je brojih priznanja i nagrada, među kojim su Orden grada Beča i Nagrada grada Zagreba, te je počasni član Real Academia de Belles Artes, kao i počasni građanin Seville