NAKON TEŠKE BOLESTI

Preminuo dr. Ivo Škarić

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.01.2009 22:09
  • Objavljeno 29.01.2009 u 22:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U Zagrebu je nakon teške bolesti preminuo dr. Ivo Škarić, dugogodišnji redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i ugledni hrvatski jezikoslovac

Dr. Ivo Škarić rođen je 1933. u Postirima na Braču. Klasičnu gimnaziju završio je 1953. u Splitu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1958. hrvatski jezik i jugoslavensku književnost te francuski jezik. Doktorirao je disertacijom 'Povezanost emisije i percepcije u govoru' 1965. godine.

Iste je godine izabran za docenta, a 1980. za redovnog profesora. Školske godine 1972/73. bio je na studijskom boravku u Parizu. Godine 1990. izabran je za člana suradnika HAZU. Godine 1992. dobio je državnu nagradu 'Bartol Kašić' za istaknuto znanstveno djelo u toj godini. 2002. godine izabran je za predsjednika Hrvatskoga filološkog društva.

Glavni je urednik časopisa Govor, član uredništva časopisa Jezik, član uredništva časopisa Medijska istraživanja. Član je HAZU, Matice hrvatske, Hrvatskoga filološkog društva, International Phonetic Association, inicijator osnutka i prvi predsjednik Odjela za fonetiku pri HFD-u.

Bio je i šef Katedre za teorijsku fonetiku na Odsjeku za fonetiku. Predavao je na diplomskim studijima fonetike, lingvistike, Kazališne akademije, defektologije i novinarstva, kao i na postdiplomskim studijima. Školske godine 1989/90. predavao je na slavistici u Lundu i na visokoj pedagoškoj školi u Malmou u Švedskoj.

Počevši od 1965. godine, održao je brojne tečajeve za govornike radija i televizije te sudjelovao u brojnim audicijama za prihvat novih djelatnika u tim medijima. Jedan je od inicijatora (uz Jasminu Nikić) organiziranja posebne Službe za jezik i govor (od 1991) pri HTV-u.

Bio je glavni organizator znanstvenog skupa Istraživanja govora (Zagreb, 1985. - Govorne komunikacije, 1995. - Govor elektroničkih medija, 1998. - Neuroznanost i govor, 2001. - Retorika).

Objavio je više od 150 znanstvenih i stručnih radova. Objavio je četiri knjige s područja fundamentalne fonetske znanosti i primijenjene fonetike (ortoepije, rehabilitacije slušanja i govora, te retorike).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi