REŽIJA NINE MITROVIĆ

Na premijeri 'Povratka' Harolda Pintera u splitskom HNK zbog korona-mjera 20 gledatelja

01.12.2020 u 23:05

Bionic
Reading

Drama splitskog Hrvatskog narodnog kazališta u utorak navečer premijerno je izvela predstavu 'Povratak' Harolda Pintera, a izvedba, kojoj je zbog epidemioloških mjera nazočilo tek 20 gledatelja, upriličena je na stražnjem dijelu pozornice

Teddy, kojeg je glumio Mijo Jurišić, vraća se iz Amerike u roditeljski dom gdje ga dočekuje neprijateljska atmosfera.

Žena mu Ruth, koju je utjelovila Ana Marija Veselčić, postaje centar sukoba tog malog patrijarhata kojeg predvodi nasilni otac Max kojeg je glumio Nikola Ivošević. Muškarci zajedno žive u starom domu u sjevernom Londonu i to Maxov neuspješni brat Sam i sinovi Lenny, kojega je odglumio Ivan Ćaćić koji je svodnik, te mlađi Joey kojeg tumači Nikša Arčanin, boksač. Pozivajući se na obiteljske vrijednosti krše sve moralne kodekse. Surovi su, nasilni i manipuliraju.

  • +4
Premijera 'Povratka' u splitskom HNK Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Režiju za dramu je napravila Nina Mitrović, a prijevod je odradio Luka Miličević. Scenograf i oblikovatelj svjetla je bio Deni Šesnić dok se za kostime pobrinula Sonja Obradović. Skladatelj je bio Gordan Tudor, dok je autor scenskog pokreta bio Damir Klemenić, a za oblik tona je odgovarao Tomislav Luetić.

Druga predstava će biti izvedena u srijedu s početkom u 19 sati.