U GRADSKOM KAZALIŠTU TREŠNJA

Premijerno izvedena predstava 'Orašar'

01.12.2018 u 10:16

Bionic
Reading

Zagrebačko Gradsko kazalište Trešnja prvi dio sezone i godinu koja je na izmaku zaokružilo je u petak premijerom predstave 'Orašar', koju je po umjetničkoj bajci 'Orašar i mišji kralj' njemačkog romantičarskog pisca Ernesta Theodora Amadeusa Hoffmanna, redatelj Paolo Tišljarić postavio poigravajući se na nov i neobičan način s originalnim zapletom

Hoffmannova priča 'Orašar i mišji kralj' iz 1816., u kojoj pametna i znatiželjna djevojčica Marie i njezin brat Fritz upoznaju neočekivane, fantastične likove i svjetove nakon što im genijalni izumitelj Drosselmeier za Božić donese dar koji je sam napravio – čovjekoliki stroj za čišćenje orašastih plodova, naizgled neživog Orašara, poslužila je kao inspiracija za slavni balet 'Orašar' Petra Iljiča Čajkovskog koji u božićno doba ne silazi sa svjetskih pozornica, kao i za brojne književne i filmske adaptacije.

U produkciji Trešnje, čiju dramatizaciju potpisuje Lada Kaštelan, poznati je predložak postao temeljem za novo poigravanje s originalnim zapletom slavne priče o prijateljstvu, ljubavi, opraštanju, slobodi mašte, ružnoći osvete, veličanstvenom ljudskom umu i imaginaciji za koju ne postoje ni prepreke ni granice.

U ulozi Orašara nastupio je Marin Klišmanić, djevojčicu Marie igra Dubravka Lelas, u ulozi njezinog brata Fritza je Matija Čigir, primabalerinu Ernestinu utjelovljuje Ivana Bakarić, a Silvio Mumelaš strica Drosselmeiera.

U ostalim ulogama su Vini Jurčić, Hrvoje Barišić, Karla Brbić, Ana Vučak Veljača, Paško Vukasović, Jure Radnić, Krunoslav Klabučar, Ana Vilenica, Tena Jeić Gajski, Aleksandra Naumov, Kruno Bakota, Sanja Hrenar, Luka Bulović te Daniel Delale koji će se pojaviti u videu reproduciranom u predstavi.

Scenografkinja predstave je Irena Kraljić, kostime je osmislila Tea Bašić Erceg, koreografkinja je Blaženka Kovač Carić, rasvjetu je oblikovala Vesna Kolarec, a video projekcije Ivan Lušičić. Glazbu i oblikovanje zvuka potpisuje Hrvoje Petek, a plakat predstave dizajnirala je i ilustrirala umjetnica OKO.

  • +14
Domjenak nakon premijerne izvedbe umjetničke bajke Orašar Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX