u režiji Dražena Ferenčine

Premijerno izvedena Vujčićeva 'Tena' u Vinkovcima

23.12.2021 u 10:08

Bionic
Reading

Riječ je o koprodukciji vinkovačkog kazališta, GDK Gavella Zagreb, Ludens teatra Koprivnica i Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar

Predstava 'Tena – kronika raspada jedne ljepote' prema tekstu Josipa Kozarca u dramatizaciji Borislava Vujčića i režiji Dražena Ferenčine premijerno je u srijedu izvedena u Gradskom kazalištu Joze Ivakića u Vinkovcima.

Riječ je o koprodukciji vinkovačkog kazališta, GDK Gavella Zagreb, Ludens teatra Koprivnica i Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar.

Uz Mateu Marušić kao Tenu u predstavi glume Filip Šovagović, Ivan Grčić, Davor Svedružić, Vedran Dakić, Vladimir Andrić, Selena Andrić, Martina Stjepanović, Areta Ćurković, Ivica Lučić i Zorko Bagić.

Pripovijest 'Tena' slovi kao jedna od najpoznatijih i najuspjelijih književnih djela hrvatskog književnika Josipa Kozarca (1858. Vinkovci-1906. Koprivnica) u kojem je književnik preko lika lijepe slavonske djevojke Tene i njezine sudbine daje kritiku Slavonije i način života i razmišljanja Slavonaca u ono doba, kao i raspada tradicionalnog sela u Slavoniji na moralnom i materijalnom planu.