IZLOŽBA U 2019.

Premijerka Srbije dogovorila veliki povratak Marine Abramović u Beograd

02.01.2018 u 12:43

Bionic
Reading

Muzej suvremene umjetnosti u Beogradu najavio je veliku retrospektivu Marine Abramović za 2019. godinu, a to će biti prva samostalna izložba svjetski poznate umjetnice u Beogradu nakon 1975. godine

Kako pišu srpski mediji, Muzej suvremene umjetnosti, uz podršku srpske vlade, ministarstva kulture i informiranja te premijerke Ane Brnabić, postigao je dogovor s Marinom Abramović o organizaciji njene retrospektivne izložbe.

Izložba ove renomirane umjetnice bit će otvorena u rujnu 2019. i trajat će do siječnja 2020. godine, što je svojevrstan povratak Marine Abramović u Srbiju. Kako navodi B92, pregovori s Marinom Abramović započeti su prije više mjeseci, a završeni tijekom posjeta premijerke Ane Brnabić Norveškoj krajem 2017. godine.

Premijerka Brnabić i v.d. direktora Muzeja suvremene umjetnosti Slobodan Nakarada, koji je bio u delegaciji predsjednice vlade baš zbog pregovora, prisustvovali su otvaranju izložbe 'Čistač' Marine Abramović u Umjetničkom centru blizu Osla.

Kako se navodi, premijerka je osobno pozvala Marinu Abramović da nakon mnogo godina izlaže u Srbiji da bi i srpska publika imala priliku upoznati njen rad. Kao rezultat pregovora retrospektivna izložba 'Čistač', nakon gostovanja u europskim gradovima, završit će turneju u Beogradu.

  • +12
Marina Abramović Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Podsjetimo, Marini Abramović nedavno je u Beogradu izašla autobiografska knjiga 'Prolazim kroz zidove', koja je izazvala veliku pažnju javnosti jer slavna umjetnica piše o Beogradu svog djetinjstva, 'ratnom' odnosu svojih roditelja i životu u Jugoslaviji.