FIZIČKI TEATAR

Premijera ZKM-a i TBF-a u njujorškom kazalištu

09.12.2009 u 10:47

Bionic
Reading

Eutanazijski turizam, gladijatorske borbe, obiteljsko nasilje, eksploatacija djece, pedofilija i socijalna zapuštenost tek su neke od tema predstave 'Garaža' koju će Zagrebačko kazalište mladih i TBF premijerno u siječnju izvesti u njujorškom kazalištu La MaMa, ujedno i koproducentu predstave

Predstava 'Garaža' nastala je prema istoimenom romanu Zdenka Mesarića, a režira je Ivica Buljan. Riječ je o prvoj hrvatsko-američkoj koprodukciji ZKM-a i legende njujorške kazališne scene Ellen Stewart koja je nedavno gostovala u Zagrebu.

'Garaža' govori o užasima tranzicijskih zemalja, a miješaju se scene izrazitog nasilja s obiteljskim prizorima koji su biblijski citati, do potpuno nadrealistički obojenih sekvenci o eutanazijskom turizmu. U predstavi glume Vedran Živolić, Ksenija Marinković, Frano Mašković, Goran Bogdan, Nina Violić, Doris Šarić Kukuljica, Barbara Prpić Sreten Mokrović, Aleksandar Antić Mladen Badovinac i članovi grupe TBF.

Scenograf dubrovački konceptualni umjetnik Slaven Tolj, a kostimografkinja je Ana Savić Gecan. Glumce je uvježbao trener borilačkih vještina Marinko Petričević

Nakon premijere, 'Garaža' će u New Yorku igrati dva tjedna, a sredinom veljače iduće godine imat će svoju zagrebačku premijeru u ZKM-u, kazalištu koje je ove godine dobilo Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu i režiju ('Zagrebački pentagram'), a najboljom sporednom glumicom proglašena je Ksenija Marinkovića, članica podjele i ove predstave.