UZ PREPUNO GLEDALIŠTE

Premijera 'Salome' u Istarskom narodnom kazalištu

28.02.2010 u 10:12

Bionic
Reading

Praizvedba kazališne predstave 'Saloma' redatelja Damira Zlatara Freya po motivima drame Oscara Wildea održana je u subotu navečer u ispunjenom Istarskom narodnom kazalištu u Puli

Wildeov tekst adaptirali su Željka Udovičić i Damir Zlatar Frey. Prema riječima Željke Udovičić, Saloma predstavlja drevni biblijski motiv u kojem Herodijadina kći izvodi svoj ples kao rođendanski poklon svome stricu, mužu svoje majke i rimskom upravitelju Judeje - Herodu, a zauzvrat traži i dobiva na pladnju glavu Ivana Krstitelja. Ta priča raspravlja o poremećenosti sustava osnovnih ljudskih vrijednosti i postaje nezaobilaznom u turbulentnim vremenima, a likovi egzistiraju u mreži odnosa koja se uspostavlja iz potpunoga otuđenja: svatko od njih egzistira za sebe i neosjetljiv je za probleme drugih, navodi Udovičić u programskom tekstu.

Frey je i koreograf i scenograf predstave te kostimograf zajedno s Matijom Vujicom dok je autor glazbe Darko Hajsek. Uloge u predstavi uz Helenu Minić (Saloma) tumačili su još Marinko Leš (Herod), Leonora Surian (Herodijada), Ivan Blagajčević, Elda Kosanović Radovik, Frane Meden, Iva Kevra, Zrinko Grgić, Lana Gojak, Eni Đorđević i drugi.