PREDSTAVA O RADNIČKOJ BORBI

Premijera 'Projekta višegodišnjeg nasada jabuka' u &TD-u

13.11.2015 u 14:24

Bionic
Reading

Teatar &TD i KUFER (Kazališna udruga frustriranih redatelja) okupili su Privremeni kolektiv radnika u kulturi (PKRK) koji će 18. studenog u Velikoj dvorani Teatra &TD premijerno izvesti predstavu o radničkoj borbi 'Projekt višegodišnjeg nasada jabuka'

Polazišna točka je propast tekstilne tvornice Kamensko, a predstava tematski obuhvaća i pitanje (kulturnog) rada i radništva. Na taj način kritički se sagledava tranzicija, naglašavajući upravo aspekt destruktivnih procesa deindustrijalizacije i prisilne neoliberalizacije društva.

Temi se pristupa na dvije razine: rekonstrukcijom strategije kojom je tvornica planski i etapno uništena i rekonstrukcijom procesa tekstilne proizvodnje dokinutog gašenjem tvornice. Točka u kojoj se preklapaju te dvostruke rekonstrukcije politički je trenutak u kojem se normativni fizički rad tvorničkih radnica transformira u javnu samoorganiziranu političku borbu.

Projekt je nastao u koprodukcijskoj suradnji KUFER-a i Teatra &TD, a uz potporu Ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH. Umjetničko istraživanje koje je prethodilo produkciji podržali su Teatar &TD u sklopu programa LAB&TD te Zaklada Kultura nova, čija je potpora PKRK-u omogućila polaženje tečaja šivanja kod radnica zaposlenih u udruzi Kamensko te izravan kontakt s nekima od glavnih sudionica borbe za tvornicu Kamensko.

Iako je istraživački proces crpio materijale iz dokumenata, u izvedbi se događa fikcionalizacija prikupljenog materijala iz osobnih perspektiva te se preispituju potencijali usporedbe industrijske i umjetničke proizvodnje i samoorganizacijske prakse kolektiva radnika u kulturi.

Dramaturgiju predstave potpisuju Nina Gojić i Bojan Mucko, a izvođači su Csilla Barath Bastaić, Mia Biondić, Ivana Krizmanić, Romina Vitasović Lučić i Silvio Vovk. Oblikovatelj svjetla je Luka Matić, a scenskog pokreta Roberta Milevoj. Kostimografkinja predstave je Morana Cerovec, a oblikovatelj zvuka i dizajner vizualnog identiteta Roko Crnić

Ulaz na premijernu izvedbu moguć je isključivo s pozivnicom, a reprizne izvedbe na rasporedu su 19. i 20. studenog te 2. prosinca u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 25 i 50 kuna rezervirajte pozivom na broj 01 4593 51001 4593 510 ili na mail itd@sczg.hr.