KOMPJUTERI NA DASKAMA

Premijera predstave 'UTF-8' u ZKM-u

11.09.2009 u 15:56

Bionic
Reading

Predstava 'UTF-8' Zagrebačkog plesnog ansambla (ZPA), koreografa Sahara Azimija, pretpremijerno će biti izvedena 14. rujna u dvorani Istra ZeKaeMa s početkom u 20 sati, dok je svečana premijera zakazana za dan kasnije, 15. rujna na u isto vrijeme

Zagrebački plesni ansambl otvara kazališnu sezonu velikom predstavom suvremenog plesa. Gostovanje koreografa Sahara Azimija i ideja za predstavu posljedica su dugogodišnje suradnje ZPA s izraelskom plesnom scenom.

Predstava 'UTF-8' donosi viđenje kompjutorskog unikoda u plesnom pokretu, plesnim oblicima i stilovima. Koreograf Sahar Azimi, osim velikog fizičkog izazova, pred plesače postavlja i izazov pitanja i zadataka. Pokušava zaobići ustaljene 'kodove' da bi pobijedio stalno kopiranje 'koda/pokreta', upozoravajući na posljedice pojednostavljenja i ukalupljenosti te gubljenja identiteta i posebnosti kao jedinke.

Sahar Azimi jedan je od najcjenjenijih koreografa u Izraelu. Plesačku karijeru je započeo kao Bat Shevin plesač te je od tada bio član nekih od najznačajnijih plesnih kompanija (Inbal Dance Theater, Koldemmama Dance Co, Bat Sheva ensemble, Barak Marshals Dance Co. te Clipa theater). Kao koreografa ga odlikuje fizička žestina i često suprotstavljanje divljeg i agresivnog pokreta blagoj i ritmičkoj glazbi.