NAJLJEPŠA HRVATSKA BAJKA

Premijera predstave o začaranoj šumi

28.01.2013 u 11:31

Bionic
Reading

U subotu 26. siječnja u Sceni Travno održat će se premijera predstave 'Šuma Striborova' u produkciji Kazališta Hotel Bulić i u režiji Senke Bulić

Senka Bulić istovremeno je redateljica i izvođačica najnovije kazališne verzije možda i najpoznatije priče Ivane Brlić Mažuranić iz njezinog ciklusa pripovijetki pod nazivom 'Priče iz davnine'.

Upravo je 'Šuma Striborova' u režiji Roberta Waltla bila jedna od najvećih uspješnica ravnateljskog mandata Senke Bulić na Sceni Gorica, a sad se istom tekstu vraća kao redateljica i izvođačica u predstavi u kojoj uz nju igra još samo Stipe Kostanić, dok je za scenografiju i glazbu zadužen Tomislav Ćurković. Oblikovanje svjetla potpisuje Nikša Mrkonjić

'Šuma Striborova' jedna je od najljepših hrvatskih bajki, omiljena i djeci i odraslima. Zbog svoje originalnosti i popularnosti među čitateljima Ivana Brlić Mažuranić često je nazivana hrvatskim Andersenom i Tolkienom. Priče su joj objavljene davne 1916. godine, a do danas su prevedene na čak 50 jezika.

'Izgubljeni svjetovi drevne staroslavenske mitologije i hrvatske narodne predaje u njima se vraćaju u život, donoseći bezvremensku poruku Ljubavi i roditeljima i djeci. Čuveni Stribor (Stribog) je bio slavenski bog vjetra i šume. Pod njegovim vječnim pogledom i s njegovim dopuštenjem, na kraju putovanja začaranom šumom, saznat ćemo što je najvrednije u životu', stoji u najavi predstave.

Nakon premijere ova priča u vizualno vrlo atraktivnom izdanju kreće s izvedbama pred vrtićku i školsku djecu.