Priče su zalog boljeg sutra

Premijera nove predstave Scene Gorica 'Stambeno pitanje'

14.04.2021 u 18:51

Bionic
Reading

Svaka je kazališna premijera izniman događaj koji sada, u uvjetima 'novog normalnog', poprima još posebnije ozračje. No poneke su premijere iznimnije od drugih, poput one koje se u srijedu navečer događa u POU Velika Gorica

Osim što je riječ je o pobjedi profesionalaca nad okolnostima, redatelja Ivana Lea Lema i glumačkog ansambla, riječ o komediji hrvatske autorice koja još nije igrala na zagrebačkim pozornicama Snježane Babić Višnjić. Ova je praizvedba odraz hrabrosti ravnateljice i glumice Mije Krajcar da, unatoč uobičajenom odabiru provjerenih klasika za postavljanje, stvori prostor za suvremenog autora, stoji u najavi.

Zanimljivosti pridonosi i to da je komedija nastala paralelno s doktorskom disertacijom koju autorica piše i svojevrsna je primjena uočenoga u praksu. Komedija je, naime, mnogo više od zabave, jedan od najjačih društvenih korektiva koji je stajao na raspolaganju čovječanstvu tijekom povijesti: upozorava na mane i neprihvatljive društvene pojave te nam je danas potrebnija nego ikad prije.

Jednako kao što trebamo komedije trebamo i priče, a i tu se Snježani Babić Višnjić osmjehnula sreća te je njezina slikovnica 'Park u oblacima' pobijedila na natječaju Ovca u kutiji za najbolju slikovnicu u 2020, prema izboru stručnog žirija u konkurenciji 90-tak slikovnica. Autorica je proslavila i izlazak novog romana za djecu i mlade 'Povratak u Andautoniju', koji je dobio stipendiju Ministarstva kulture i medija i u kojem, u ozračju starog Rima, prati putovanje jednog dječaka koji, odrastajući bez roditelja, mora sam shvatiti kako je svijet istodobno uzbudljivo i zastrašujuće mjesto, a mi koliko je bogata povijest podneblja u kojem živimo.

Priče, u rasponu od komedije preko romana do slikovnice jamstvo su bolje budućnosti jer uvijek su nam priče ulijevale nadu u bolje i pravednije sutra.