PROJEKT FILIPA ŠOVAGOVIĆA

Premijera 'Ilijade 2001.' u teatru Gavella

26.01.2009 u 12:00

Bionic
Reading

U četvrtak, 29. siječnja 2009. u 19.30 sati premijerno će biti izvedena predstava 'Ilijada 2001.', autorski projekt Filipa Šovagovića

Ovaj 'kazališni eksperiment', koji će biti premijerno izveden na sceni autorova matičnog teatra, nekonvencionalan je pozornički rad, žanrovski smješten negdje na pola puta između ispovijedne proze i drame. Oslikavajući hrvatsku stvarnost kroz svakodnevne dijaloge, 'Ilijada 2001.' obiluje humorom, toplinom i vjerodostojnošću.

Autorski projekt Filipa Šovagovića, koji osim teksta potpisuje i režiju te glazbu 'Ilijade 2001.', deklarativno se odbija složiti s mišljenjem da je pesimizam naša nacionalna osobina, poručujući da 'treba smislit' da se događa nešto lijepo'.

Iz kazališta Šovagovićevu predstavu, među ostalim, opisuju kao 'pozorničko uzbuđenje koje u susret smaku svijeta hrli širom zatvorenih očiju' i 'naslov koji propituje je li Isus imao klempave uši i je li u vezi Tito-Tuđman bilo još nečega'.

U predstavi 'Ilijada 2001.', pored Filipa Šovagovića, igraju Janko Rakoš, Mirjana Majurec, Đorđe Kukuljica, Ranko Zidarić, Ivana Bolanča, Enes Vejzović, Franjo Dijak, Nataša Janjić, Dragoljub Lazarov, Marino Matota, Siniša Ružić, Ana Kvrgić, Nenad Cvetko, Boris Leiner i Robert Prosinečki. Dramaturški suradnik je Dubravko Mihanović, scenografkinja je Veronika Radman, kostimografkinja Marita Ćopo, a glazbu potpisuju, pored Filipa, Saša Miočić i Andrej Jakuš. Osim premijere, predstava će biti izvedena 30. i 31. siječnja te te 2, 3,14,18. i 28. veljače.