USPJEH MLADE AUTORICE

Premijera drame Nine Mitrović u praškom kazalištu

12.04.2012 u 14:10

Bionic
Reading

Drama "Ovaj krevet je prilično prekratak ili samo fragmenti" (Tahle postel je priliš kratka aneb Jen fragmenty) suvremene hrvatske autorice Nine Mitrović premijerno će se izvesti večeras u praškom kazalištu Činoherni klub, najavljeno je na web stranicama tog proslavljenog češkog kazališta.

Autorica likove svoje "drame u fragmentima života i ljudi" iz 2004. smješta u koncentrične krugove koji za nju znače protok života, počevši od onog najintimnijeg i najjačeg u drami, Irene i Toma, koji, okovani sudbinama drugih nose svoj, ali i tuđi teret.

Za prašku izvedbu angažiran je slovački režiser Martin Čičvak, a u glumačkoj ekipi su mlađa i starija generacije praških glumaca, Lucia Žačkova, Vladimir Kratina, Lenka Skopalova, Matej Dadak, Dana Černa, Jan Hajek, Dana Markova i Eva Burešova.

Po riječima prevoditelja Hasana Zahirovića, koji je s Janom Cindlerovom preveo taj tekst, već na prošlotjednim pretpremijerama publika je toplo i srdačno reagirala na tekst, o čemu svjedoči i diskusija na javnom kazališnom češkom portalu www.divadlo.cz.

Dramaturg Činohernog kluba Roman Cisar izjavio je kako se dugo u tom kazalištu nije dogodilo da se jedan dramski tekst tako dopadne umjetničkom šefu kazališta, režiseru i dramaturgu.

Autoricu je nazvao majstoricom fragmentarne dramaturgije, "škrtom na riječima, ali jakom u poentalnim zamislima, putem kojih jednostavnom lakoćom, eliptičnim rečenicama i na specifičan način predočava tešku poslijeratnu socijalnu zbilju koja se tiče Hrvatske i današnjeg svijeta općenito".

Češka publika već je imala priliku upoznati se s dramama Nine Mitrović, njezin tekst "Komšiluk naglavačke" iz 2002. tiskan je u Češkoj i prije hrvatske verzije, a "Fragmenti" su predstavljeni prošle godine na festivalu scenskih čitanja tekstova pod nazivom "YOUGO!" u Brnu.

Na tom festivalu drama Nine Mitrović zapažena je za Činoherni klub (Dramski klub), koji je poznat po istaknutim glumcima, ali i Vaclavu Havelu, koji je u njemu osnovao Udruženje građana. Na aktualnom repertoaru Činohernog kluba je i Krležina "Leda".

Nina Mitrović (Slavonski Brod, 1978.) studirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Drama "Krivac" tiskana joj je u časopisu "Kolo" te izvedena kao radio-drama na Hrvatskome radiju (2003.), a "Komšiluk naglavačke" praizveden je u riječkom HNK Ivana pl. Zajca i ta je predstava dobila nekoliko nagrada. Drama "Raja bez raja" koncertno je izvedena u sklopu Međunarodne dramske kolonije u Motovunu, a uvrštena je i u repertoar "Kerempuha".