14. listopad

Premijera Čehovljeve 'Tri sestre' otvara sezonu HNK Split, evo što nas još očekuje na repertoaru tog kazališta

07.10.2022 u 16:14

Bionic
Reading

Hrvatsko narodno kazalište u Splitu novu premijernu sezonu počinje 14. listopada dramskom predstavom "Tri sestre" Antona Pavloviča Čehova u režiji Nenni Delmestre i dramaturgiji Elvisa Bošnjaka, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare u splitskom kazalištu

Cijelu sljedeću godinu splitski će HNK obilježavati 130. godišnjicu postojanja, a intendant Srećko Šestan​ napominje da pripremljeni program, kojemu su osnova domaći autori, zaslužuje tu proslavu. Smatra da je 130 godina ogromno za naše živote, a malo za povijest stanovništva.

"Sezonu ove godine započinjemo premijerom Čehovljeve 'Tri sestre' čija je praizvedba bila 31. siječnja 1901. godine u moskovskom umjetničkom kazalištu. U našoj produkciji Čehova nismo imali prilike gledati na sceni čitava desetljeća. Ovu smo predstavu radili jako dugo, bila je planirana za svibanj, ali do ožujka su još bile obvezne covid potvrde jer harala je korona. Ovu premijeru možemo uzeti kao uvertiru proslave 130. godišnjice našeg kazališta", kazao je Šestan.

Redateljica Nenni Delmestre: Javna kazališta bi trebala imati obvezu postavljanja Čehova

Podsjetivši da je Čehov najizvođeniji autor 20. stoljeća, čak i izvođeniji od Shakespearea, Nenni Delmestre rekla je da bi javna kazališta trebala imati obavezu da ga postave barem svake druge ili treće godine. Rekla je da splitsko kazalište ima izvanrednu podjelu za "Tri sestre", dodavši da je intrigantno to što se ponovno nalazimo u nekoj situaciji neizvjesnosti, kao što je sigurno Čehov i predosjećao Oktobarsku revoluciju kada je pisao taj komad.

"Predstavu smo radili tako da se ne oslanjamo na neke već viđene tradicionalne postave 'Tri sestre'. Teško je izmaknuti motivima, niti to želimo, ali svakako nismo željeli oživljavati tzv. ruski duh u ovoj predstavi, niti raditi predstavu o Rusima početkom 20. stoljeća", rekla je Delmestre.

Dodala je da je osnovna ideja režije bila da glumci rade na ulogama posvojivši lica kao neki mogući "ja", istaknuvši kako su, po njezinu mišljenju, "svi u tome na jako dobrom putu".

Dramaturg i glumac Elvis Bošnjak: Iz Čehova su proizašli kompletni suvremeni odnosi u kazalištu

Govoreći o vječnim Čehovljevim temama, dramaturg predstave Elvis Bošnjak, koji u njoj i glumi, podsjeća da su iz Čehova izišli kompletni suvremeni odnosi u kazalištu i to ne samo u dramaturgiji nego cijela, ako glumu zovemo znanošću, znanost.

Katarina Romac, koja u predstavi glumi Mašu, jednu od triju sestara, rekla je da se njezin lik usudi voljeti čovjeka svog života, pritom vrlo svjesna cijene tog besperspektivnog odnosa. Nada se da će glumci zadovoljiti očekivanja publike "jer je nekada veliko breme igranja takvih lica i naslova".

Goran Marković, koji u predstavi glumi Andreja Sergejeviča Prozorova, brata triju sestara, ustvrdio je da je Čehov uvijek izazov za glumca, dodavši da to svaki glumac i hoće jer se u tim klasicima uvijek ima nešto za igrati.

Trpimir Jurkić je kao neobično važno istaknuo da se svaki glumac povremeno sastane s Čehovom jer on uvijek postavlja prava pitanja. "Jako je važno da se nađemo licem u lice s njim koliko god to bilo teško. Čehov glumca uvijek stavi na njegovo pravo mjesto", rekao je Jurkić, koji u predstavi glumi vojnog liječnika Čebutikina.

Olgu i Irinu glume Monika Vuco Carev i Ana Marija Veselčić, a ostale će likove utjeloviti Sara Ivelić, Mijo Jurišić, Elvis Bošnjak, Donat Zeko, Nikša Arčanin Luka Čerjan, Zdravko Vukelić, Nenad Srdelić, Viviana Bojić i Mirjana Ševo.

Scenografiju i izbor glazbe potpisuje Lina Vengoechea, a kostimografkinja je Danica Dedijer.

Uz "Tri sestre", u novoj kazališnoj sezoni splitski HNK premijerno će postaviti još tri predstave. "Okretište" Damira Karakaša na programu je u prosincu, a "Žaba" Dubravka Mihanovića i "Borbena ponoćka" Miljenka Smoje i Ivice Ivaniševića u veljači.

U studenom i veljači na repertoaru su i dvije operne premijere - "La Traviata" Giuseppea Verdija i "Mila Gojsalića" Jakova Gotovca, a Baletni ansambl priprema premijere predstava "La Stravaganza/Noces" na glazbu Vivaldija i Stravinskog te "Velikog Gatsbyja" po Fitzgeraldovu romanu.

Usto, na repertoaru splitskoga HNK u novoj sezoni bit će i brojne reprize, koncerti i gostovanja konzorcija nacionalnih kazališta.