'ŠTAJGA'

Prema romanu Ivane Šojat: Vinkovci dobivaju predstavu posvećenu svom kolodvoru i željezničarima

23.01.2020 u 14:30

Bionic
Reading

Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci u petak 24. siječnja premijerno će izvesti predstavu 'Štajga', teatarsku posvetu vinkovačkom kolodvoru i željezničarima koju po romanu 'Vinkovci i željeznica vole se javno' Ivane Šojat postavlja Jasmin Novljaković.

Od 23. studenoga 1878., kada je u okviru puštanja u promet željezničkih pruga Dalj-Borovo i Borovo-Vinkovci-Slavonski Brod, u Vinkovce službeno stigao prvi vlak, Vinkovci i željeznica vole se javno.

To je ujedno i naziv romana istaknute književnice Ivane Šojat po kojemu je nastala nova predstava GK Joza Ivakić Vinkovci, koja budi sjećanja na vinkovački željeznički kolodvor i vrijeme kada je on bio jedan od najvećih željezničkih čvorišta.

Kroz vinkovačko željezničko čvorište prolazi čak šest željezničkih pruga - predstava 'Štajga' zamišljena je kao posveta vinkovačkim željezničarima i kolodvoru kao simbolu grada Vinkovaca.

Obuhvaća povijesni prikaz života vinkovačke željezničke stanice od osnutka do današnjih dana. Kroz sudbine i priče jedne obitelji, 'Štajga' prikazuje koliki je bio utjecaj željeznice na živote ljudi, oživljavajući tradiciju toga kolodvora kroz umjetnost.

Igraju Vladimir Andrić, Matea Marušić, Miroslav Čabraja, Ivica Lučić, Selena Andrić, Vedran Dakić, Matko Duvnjak Jović i Zorko Bagić.

Redatelj je Jasmin Novljaković koji potpisuje i dramaturgiju, scenografiju je osmislio Davor Molnar, kostime Jasminka Petek Krapljan, svjetlo je oblikovao Tomislav Kobia, a za glazbu je odgovoran Igor Valeri. U predstavi su korišteni tekstovi Pave Božičevića i inserti filma 'Čvor' Krste Papića.

'Željeznica - to nisu samo kolodvori, pruge, postrojenja, vlakovi... Željeznica su ljudi koji su tom tehničkom sustavu, koji je prije skoro 200 godina promijenio svijet, udahnuli život', stoji u najavi. Predstava 'Štajga' posebna je posveta svim željezničarima - 'da shvatimo, vidimo i da vas, dragi željezničari, još više cijenimo', poručuju iz Gradskog kazališta Joza Ivakić.