NAJBOLJA KAZALIŠNA OSTVARENJA

Predstavom 'Revizor' otvorene 26. Gavelline večeri

30.09.2011 u 21:57

Bionic
Reading

Gogoljevim 'Revizorom', predstavom nastalom u produkciji Festivalskoga dramskog ansambla 61. dubrovačkih ljetnih igara i Zagrebačkog kazališta mladih, večeras su u zagrebačkom kazalištu 'Gavelli' otvorene Gavelline večeri, u okviru kojih će se do 7. listopada izvesti sedam izabranih hrvatskih predstava iz prošle sezone

Ovogodišnje Gavelline večeri, tradicionalna priredba koja zagrebačkoj publici jednom na godinu približava ponajbolja kazališna ostvarenja iz cijele Hrvatske, u svom 26. izdanju donosi i tri koprodukcijske predstave. Osim 'Revizora', u režiji Jerneja Lorencija, to su 'Kiklop' Ivice Buljana u izvedbi Scene Gorica, Teatra &td i Mini Teatra iz Ljubljane te 'Život lude' u režiji Davida Doiashvillija, u izvedbi riječkih HNK Ivana pl. Zajca i HKD Teatra.

Izvest će se i 'Gavellina' predstava 'Nosi nas rijeka' u režiji Krešimira Dolenčića, 'Gospoda Glembajevi' redatelja Vite Taufera i zagrebačkog HNK, 'Mrzim istinu!' Teatra &td u režiji Olivera Frljića i Krležina 'Leda' osječkog HNK, u režiji Ivana Lea Leme.

Izvan konkurencije, i u godini u kojoj se obilježava trideset godina od smrti Miroslava Krleže, na Gavellinim večerima bit će prikazana još jedna predstava nastala po njegovu djelu, također 'Gospoda Glembajevi', ali u izvedbi Ateljea 212 iz Beograda.

Tom predstavom 7. listopada završavaju ovogodišnje 'Večeri', kad se dodjeljuje i nagrada žirija najboljoj predstavi u konkurenciji. Nagrada je zlatnik s likom osnivača kazališta Branka Gavelle, a članovi žirija su Ingeborg Appelt, Ivor Martinić i Saša Božić.

Ovogodišnji izbornik Gavellinih večeri je dramatičar, pjesnik i romanopisac Tomislav Zajec, koji je izabrao predstave različitih autorskih poetika i pristupa kazalištu te snažna autorskog jezika.

Darko Stazić, ravnatelj Dramskog kazališta Gavelle, rekao je na otvorenju kako, unatoč nagradama, toj manifestaciji nisu smisao i cilj natjecanje, već popularizacija kazališta. Osobito u ova olovna financijska vremena, kad se kulturnim događajima smanjuju sredstva, ne smije se odustati i treba stalno poručivati da je kazalište važno, istaknuo je.

Otvorivši festival, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević izrazila je nadu da će i predstave nastale po Krležinim djelima, koje će biti prikazane na Gavellinim večerima, ponovno dovesti publiku u kazalište i pobuditi zanimanje za toga velikog umjetnika.