VIRKAS

Predstavom 'Elling' počinju Virovitički kazališni susreti

03.02.2012 u 12:09

Bionic
Reading

Svečanom premijerom humorne drame 'Elling' Simona Benta, u izvođenju glumaca virovitičkog Kazališta, uz redatelja Darija Harjačeka, u Virovitici počinju Virovitički kazališni susreti – VIRKAS, koji, uz gostovanje kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije, traju do subote 25. veljače

Ta virovitička kulturna manifestacija počela je spontano nakon prvih kazališnih susreta 2005. organiziranih u povodu obilježavanja 60. obljetnice virovitičkog Kazališta. Tadašnja brojnost publike na gotovo svim predstavama, kaže u svojoj najavi ovogodišnjeg Virkasa Miran Hajoš, ravnatelj virovitičkog Kazališta, poručila je organizatorima da je to događaj kakav publika cijeni i od kojeg ne treba odustati. Dosadašnjih godina Susreti su se odvijali svakodnevno u rasponu od desetak dana, međutim ovogodišnja je novina, a organizatori vjeruju i poboljšanje, to da se kazališne predstave održavaju uglavnom vikendom, dok manifestacija traje dulje – dvadesetak dana.

'Virkas ima značajno regionalno značenje jer takvog događaja na potezu od Bjelovarske-bilogorske, Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije, osim jednog sličnog u Bjelovaru – nema. Odaziv kazališta iz Hrvatske i ove je godine fantastičan pa nam, recimo, dolazi HNK iz Varaždina, Glumačka družina Histrion, Kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka, Mala scena iz Zagreba, Teatar Exit i brojni drugi', kaže Hajoš. Događaj je i dosad imao međunarodni karakter, međutim sudjelovanjem kazališta iz ukupno četiriju država, kao što su Narodno pozorište iz Užica, Narodno pozorište iz Tuzle, Bosansko narodno pozorište iz Zenice te Slovensko ljudsko gledališče iz Celja, taj je predznak još izraženiji.

Smatrajući sve predstave dobrima, Hajoš, osim današnje premijere, koju preporučuje svima, pristaje izdvojiti dvije. Prva se preporuka odnosi na predstavu Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja – 'Jaz vas ljubim' A. P. Čehova - koja je osvojila brojne nagrade i u Hrvatskoj i u Sloveniji te je na rasporedu u nedjelju 5. veljače.

Druga preporuka namijenjena je provokativnom 'Otvorenom pismu', Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, Olivera Frljića. Ta je predstava, tvrdi Hajoš, uznemirila javnost u BiH te će po prvi put biti izvedena u Hrvatskoj. Na rasporedu je 24. veljače i počinje u 19.30 sati. Osim u Virovitici, a u sklopu ovogodišnjeg Virkasa, neke će predstave biti održane u Slatini, Orahovici, Suhopolju, Pitomači i Voćinu.