2007.-2013.

Predstavljeni programi Europske unije za kulturu

20.12.2011 u 16:13

Bionic
Reading

Odjel za kulturnu kontaktnu točku Ministarstva kulture i MEDIA desk Hrvatske pri Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC) predstavili su danas u Muzeju Mimara program Kreativna Europa i brošuru "Nove ideje stare Europe - Program Kultura 2007.-2013.".

Uz kratki pregled uspješnih projekata sufinanciranih iz programa Kultura 2007.-2013., četvrta takva brošura u nizu donosi informacije o programu i o Pravilniku o sufinanciranju odobrenih projekata, kojim su stvoreni preduvjeti da se hrvatskim projektnim partnerima omogući dodatno nacionalno sufinanciranje projekata od strane Ministarstva kulture u iznosu do najviše 60 posto od ukupne vrijednosti hrvatskog dijela projekta.

Program Kreativna Europa za razdoblje od 2014. do 2020. objedinjuje programe "Kultura", "MEDIA" i "MEDIA Mundus", za koje je predviđeno 1,8 milijardi eura, rekla je Martina Petrović, voditeljica MEDIA deska Hrvatske. Za program MEDIA izdvojit će se 900 milijuna eura, od čega veći dio odlazi na digitalizaciju malih nezavisnih kina i filmske građe, dodala je.

Petrović je izrazila zadovoljstvo dosadašnjim sudjelovanjem Hrvatske u programima EU, napomenuvši da se bilježi sve veći broj prijava i prevladan je strah od prijavnica i papirologije.

Nina Obuljen, državna tajnica u Ministarstvu kulture, ustvrdila je da se vrijednost sudjelovanja hrvatskih predstavnika u programima EU ne može mjeriti samo financijama, već i u tome što im se otvaraju novi kontakti i prilike za međunarodnu suradnju. Ocijenila je da će i to njihovo uspješno sudjelovanje u programima EU hrvatskim građanima zasigurno pomoći da na referendumu o ulasku u EU u siječnju zaokruže 'da', bez obzira na sve probleme u Hrvatskoj i Uniji.

Paolo Berizzi, otpravnik poslova a.i. Delegacije EU u Hrvatskoj smatra da novi program pokazuje i ekonomski značaj kulture kao jednog najvažnijih stupova rasta Europske unije. Pohvalio je dosadašnje sudjelovanje Hrvatske u programima za kulturu, napomenuvši da "Kreativna Europa" neće samo koristiti Hrvatskoj, nego će mu ona kao članica i doprinositi.

Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a, rekao je da o tim kulturnim programima treba educirati saborske zastupnike, koji će nakon što Hrvatska uđe u EU otići u Bruxelles kao promatrači, te da je bitno da u Europsku uniju uđemo svjesni svoje pozicije, kapaciteta i inovacije.

Program Kreativna Europa poduprijet će europsku kinematografiju te kulturni i kreativni sektor s ciljem njihova doprinosa održivom rastu i zapošljavanju, odnosno tisuće umjetnika, kulturnih profesionalaca i organizacija u izvedbenim i ostalim umjetnostima, oglašavanju, filmu, TV-u, glazbi, interdisciplinarnim umjetnostima, baštini i industriji video igara.