MNOGOPOŠTOVANOJ GOSPODI MRAVIMA

Predstavljeni dosad neobjavljeni razgovori s Krležom

01.07.2009 u 11:23

Bionic
Reading

Knjiga u kojoj su pod naslovom "Mnogopoštovanoj gospodi mravima" objedinjeni razgovori koje je s književnikom Miroslavom Krležom snimio srpski publicist Miloš Jevtić u prvoj polovici 1980. za ciklus emisija "Gost Drugog programa" Radio Beograda, predstavljena je u Satiričkom kazalištu Kerempuh

Gotovo tri desetljeća nakon što su vođeni, zagrebačka nakladnička kuća "Ljevak" donosi pred čitatelje do sada neobjavljene razgovore za koje je zagrebačkoj promociji nazočan Jevtić rekao da je u njihovoj realizaciji posredovala Krležina supruga Bela.

Podsjetivši da ih je i on namjeravao objaviti i to pod naslovom "Dijalog s Miroslavom Krležom i njegovim djelom", Jevtić je rekao da se urednik Nenad Rizvanović odlučio za moderniji naslov, iako je njemu, dodao je, "onaj stari draži".

Za činjenicu da je knjiga "ugledala svjetlo dana" Jevtić je posebice zahvalio publicistu Vlahi Bogišiću, koji je i autor predgovora.

Bogišić u predgovoru, među ostalim, piše da je "Jevtićev razgovor s Miroslavom Krležom doista razgovor i utoliko drukčiji ne samo od drugih tekstova koji se također zovu ili jesu razgovori s Krležom, nego i od Krleže do kakvoga se dolazi u knjižnicama i kada u njima ima njegovih djela". Dodaje da su razgovori "priređeni tako da ostanu dio duhovnog ambijenta vremena u kojemu su nastali, s jezičnim i stilskim, frazeološkim aparatom ponekad muzejski patetičnim".

Za književnika Miljenka Jergovića, riječ je o lijepoj i posve neočekivanoj knjizi jer, rekao je citirajući književnika Slobodana Šnajdera, "mi živimo u jednom svijetu kao da Krleža nije napisao ni jednu jedinu riječ".

Rekavši da se na "stranicama te 'neočekivane knjige' mogu naći riječi kao što su komunizam, marksizam, Jugoslavija, Srbija i Srbi koje su u Hrvatskoj nepoželjne", Jergović je dodao da su "Krležine riječi u Hrvatskoj u međuvremenu postale psovke". "U antikomunističkoj histeriji današnje Hrvatske u posljednjih 20 godina bili su rijetki čestiti pokušaji čitanja Krleže", rekao je Jergović.

Dijelove knjige na predstavljanju interpretirao je glumac Rade Šerbedžija.