USUSRET KONCERTU

Predstavljeni dnevnički zapisi grupe U2

09.07.2009 u 15:22

Bionic
Reading

Mjesec dana uoči zagrebačkog koncerta slavne irske grupe U2, u Zagrebu je predstavljena knjiga 'U2 Dnevnik' Matta McGeea, njihovog obožavatelja iz SAD-a koji je u obliku dnevničkih zapisa kronološki prikazao povijest grupe od samih početaka do danas

Matt McGee, čija je video poruka puštena na promociji knjige, rekao je da isječke iz novina, članke i televizijske snimke o svojoj omiljenoj grupi sakuplja od 1981., kad je na radiju čuo pjesmu 'I Will Follow' i postao njihov obožavatelj.

Kada je počeo raditi na knjizi McGee je pokrenuo istoimeni blog, putem kojega je bio u kontaktu s ostalim ljubiteljima grupe koji su mu uvelike pomogli u prikupljanju podataka, s obzirom da nije intervjuirao same članove grupe, niti ih je ikada upoznao.

Po njegovim riječima, U2 nisu imali lagodan put od Dublina do vrha glazbenog svijeta, no u 30 godina rada, taj 'najveći rock bend na svijetu' pokazao je 'iznimne instinkte samoodržanja i nevjerojatne sposobnosti oporavka i pregrupiranja'.

Njegovo istraživanje i pisanje knjige trajalo je malo manje od godinu dana, tijekom kojih je pročitao na desetke knjiga i više od tisuću novinskih članaka o U2 te posjetio oko 150 internetskih stranica, uključivši njih 30 posvećenih samo njima.

Na više od 300 stranica, knjiga uz detaljan prikaz života grupe po datumima, donosi mnoštvo fotografija. Urednik hrvatskog izdanja je Branko Komljenović, a s engleskog su je prevele Mirela Priselac-Remi i Sanja Đurić. Uz hrvatski jezik, 'U2 Dnevnik' dosad je preveden još na japanski i portugalski. Izdavač je zagrebački 'Menart'.