UZ GLAZBU ARSENA DEDIĆA

Predstavljena Vidrićeva audioknjiga 'Pjesme'

30.04.2010 u 14:59

Bionic
Reading

Audioknjiga pjesničke zbirke 'Pjesme' hrvatskoga pjesnika Vladimira Vidrića, koju je uglazbio Arsen Dedić, a svih 27 pjesama na nosaču zvuka interpretira Miljenko Brlečić, predstavljena je danas u Matici hrvatskoj u Zagreb

O Vidriću su govorili predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić i akademik Ante Stamać, a stihove je uz pratnju Dedićeve glazbe govorio Miljenko Brlečić. Zidić je rekao da je to izdanje Vidrićevih pjesama uprigođeno za 125. obljetnicu pjesnikova rođenja.'Vidrićeve su pjesme djelo respektabilne vrijednosti', rekao je Zidić i dodao kako je Vidrić pisao i pjevao čudesnom lakoćom.

Po Stamaćevim riječima, Vidrić je Mozart hrvatskoga pjesništva iako je objavio tek jednu zbirku pjesama 'Pjesme'(1907.), a ukupno je napisao 41 pjesmu.

Premda je živio kao običan čovjek, iza njega je ostao mit kako s lakoćom piše, rekao je Stamać, dodajući kako je taj mit srušio Ivo Frangeš.

Podsjetio je također da je umro od jedne vrste shizofrenije premda danas u duševnoj bolnici u Vrapču više nema dokumenata o njegovoj bolesti jer ih je, kako je rekao, netko nesavjestan uzeo i više nikad nije vratio.

Audiozbirka 'Pjesme' objavljena je u nakladi kuće MB.

Vladimir Vidrić rodio se u Zagrebu 30. travnja 1875., a umro je 29. rujna 1909. Jedan je od najistaknutijih lirika hrvatske moderne. Bio je jedan od vođa prosvjedne skupine koja je prigodom posjeta cara Franje Josipa Zagrebu 1895. godine spalila madžarsku zastavu na Trgu bana Jelačića.