PROFIL&ZSK

Predstavljena Tribusonova izabrana djela

19.05.2009 u 09:03

Bionic
Reading

Prvo kolo izabranih djela književnika Gorana Tribusona među kojima su romani i pripovijetke 'Trava i korov', 'Legija stranaca', 'Ne dao Bog većeg zla', 'Rani dani' i 'Sanatorij' predstavljeni su u knjižari Profil megastore u sklopu 6. Zagrebačkog sajma knjiga (ZSK)

O knjigama su govorili urednik Zoran Maljković i autor, a dijelove proznih tekstova čitao je dramski umjetnik Vedran Mlikota. Po Maljkovićevim riječima Tribuson je u djelu 'Trava i korov' našao najbolji mogući put kako bi čitateljima predstavio priču o odrastanju.

Podsjetio je kako je roman 'Legija stranaca' uzbudljiva priča o intelektualnom i emocionalnom sazrijevanju jednoga tinejdžera početkom šezdesetih godina 20. stoljeća.

U romanu 'Sanatorij', priču smještenu u prostor istočne Slavonije, Tribuson je ugradio iskustva rada na fantastici, napomenuo je dodavši kako je riječ o romanu u kojem se može vidjeti kaos i besmisao kao i smislen oblik božanske patnje. Podsjetivši da je 'Sanatorij' napisao 1991. u ratu, Tribuson je ocijenio kako je zbog prevladavajućeg pesimizma riječ o netribusonovskom djelu.

Svoju trilogiju kao ciklus o odrastanju napisao sam po uzoru na sličnu francusku literaturu, rekao je autor. Prvo kolo Tribusonovih izabranih djela objavio je zagrebački nakladnik Mozaik knjiga.

Goran Tribuson (1948.) jedan od najproduktivnijih i najčitanijih hrvatskih proznih pisaca. Autor je više zbirki priča, romana i filmskih scenarija.