HRVATSKA DRAMSKA KNJIŽEVNOST

Predstavljena knjiga akademika Senkera ‘S obiju strana rampe: ogledi o hrvatskoj drami i kazalištu’

20.11.2019 u 23:14

Bionic
Reading

U zagrebačkoj knjižnici Marije Jurić Zagorke predstavljana je knjiga akademika Borisa Senkera ‘S obiju strana rampe: ogledi o hrvatskoj drami i kazalištu’

Knjiga akademika Borisa Senkera ‘S obiju strana rampe: ogledi o hrvatskoj drami i kazalištu’ predstavljena je u srijedu u zagrebačkoj knjižnici Marije Jurić Zagorke, a kako je istaknuto, Senkerove tekstove povezuje usredotočenost na hrvatsku dramsku književnost, kazalište i teatrologiju.

Knjigu su predstavili filmolog Nikica Gilić, teatrologinja Višnja Kačić Rogošić te autor Boris Senker.

Višnja Kačić Rogošić je rekla kako knjiga u sebi nosi više aspekta znanstvenoga pisma, među kojima i naputak kako privući čitateljsku pažnju.

Kao sadržajnu poveznicu među tekstovima istaknula je značajku kako su tekstovi prvo imali slušatelje, a tek onda čitatelje.

Senker u svojim tekstovima čitatelja upućuje na medij u kojem je nešto nastalo, a posebnu pozornost u knjizi privlači čistioća i jasnoća kompozicije tektova, dodala je.

Posebnom vrijednosti tekstova ocijenila je vještinu održavanja ravnoteže između produkcije i percepcije.

Po Gilićevoj ocjeni, akademik Senker je jedan od najboljih hrvatskih interdisciplinarista. 

Smatra kako je knjiga ‘S obiju strana rampe: ogledi o hrvatskoj drami i kazalištu’, upravo zbog svoje interdisciplinarnosti potrebna i filmskim stručnjacima te studentima komparativne književnosti.

Knjiga teatroloških studija i eseja Borisa Senkera ‘S obiju strana rampe’ sadrži 18 tekstova koji su najvećim dijelom prvi put bili predstavljeni kao priopćenja na stručnim i znanstvenim skupovima u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Hvaru, Parizu i Grazu.

Tekstove povezuje usredotočenost na hrvatsku dramsku književnost, kazalište i teatrologiju.

Knjiga je podijeljen u tri dijela, od kojih je prvi i najveći posvećen dramskim tekstovima, drugi kazalištu, treći teatrologiji.

Knjigu ‘S obiju strana rampe: ogledi o hrvatskoj drami i kazalištu’ objavila je nakladna kuća Leykam international.

 Boris Senker rođen je u Zagrebu 1947. Predavao je teatrološke kolegije na Odsjeku za komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1990. radi i kao vanjski urednik u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža u Zagrebu.

Objavio je više knjiga, među kojima i knjige ‘Zapisi iz zamračenog gledališta’,   ‘Hrvatski dramatičari u svom kazalištu’ i ‘Uvod u suvremenu teatrologiju’.