NA SRĐU

Predstavljena idejna koncepcija stalnog postava Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik

06.12.2020 u 16:26

Bionic
Reading

Na Dan dubrovačkih branitelja i 29. obljetnice obrane grada od srpsko-crnogorske agresije u nedjelju je na tvrđavi Imperijal na Srđu virtualno predstavljena idejna muzeološka koncepcija stalnog postava Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik s prijedlogom namjene prostora tvrđave

'Ovom smo prezentacijom htjeli i Gradu Dubrovniku pomoći u izradi budućeg rješenja obnove i namjene visoko vrijednog i značajnog prostora tvrđave Imperijal', rekla je Jurica Turk. Naglasila je kako su ključne točke idejne koncepcije upravo sve izložbe koje su dosad održane, odnosno tematske cjeline koje su kroz godine obogaćivane i na različite načine predstavljane javnosti. 'Svakom dosadašnjom izložbom htjeli smo obraditi građu za budući stalni postav. Vjerujem da smo tim izložbama, ali i idejom budućeg postava, napravili iskorak u zajedničkom nastojanju da Dubrovnik kao grad kulture i umjetnosti bude u široj javnosti prepoznat i kao simbol herojstva i pobjede u Domovinskom ratu', istaknula je Jurica Turk.

Temeljni preduvjet za opstanak i daljnji razvoj muzeja je temeljita obnova tvrđave Imperijal, a ravnateljica Muzeja ističe da ih ohrabruje potpora dubrovačkih branitelja i građana, koji su poklanjali vrijedne predmete, ali i pružali stručnu ili financijsku potporu.

Viši kustos MDRD-a Mišo Đuraš istaknuo je kako muzej održava sjećanje na ratnu ulogu Dubrovnika, a budući stalni postav bit će potvrda tog rada. 'Muzej je već sada jedan od najposjećenijih u Hrvatskoj. U dvanaest godina imao je preko 800 tisuća posjetitelja, većinom iz inozemstva, koji su vrlo malo znali o herojstvu grada, branitelja i građana. Žrtva ne smije niti će biti zaboravljena jer muzej raste i razvija se. Muzej kao živa ustanova omogućuje da sakupimo i sačuvamo dokumente i sjećanja na te dane. Da ih obradimo i na miru dođemo do dugo željene, a još uvijek nepotpuno utvrđene istine o srpsko-crnogorskoj agresiji u Domovinskom ratu', rekao je Đuraš.

Autorica idejnog arhitektonskog rješenja budućeg postava Petrica Balija izjavila je kako je projekt kruna dugogodišnjeg rada vodstva MDRD-a da se izreče istina o zbivanjima u Domovinskom ratu na dubrovačkom području.

'Fragmenti stalnog postava bili su u nastajanju još dok smo surađivali na prijašnjim izložbama. Bili su tek daleki cilj kojem smo usmjeravali nade, a danas je sazrelo vrijeme da se fragmenti mogu složiti u domišljenu cjelinu, po kojoj naši branitelji mogu živo svjedočiti istinu', rekla je Balija. Kao veliku vrijednost muzeja istaknula je činjenicu što je smješten 'in situ', na mjestu gdje se povijest stvarala, a trebao bi zauzeti prostor ulazne lađe i četiri zapadne lađe središnjeg dijela tvrđave. 'Najteži dio koncepcije bio je bogatu muzejsku građu smjestiti u ograničen prostor. Cilj je svakom posjetitelju, s različitim predznanjem i bez obzira na njegov stav, predstaviti pravu istinu o ratnim zbivanjima u Dubrovniku. Nastojali smo suvremenim tehnologijama prilagoditi slojeviti postav i pomiriti ta dva kriterija, a da ne zagušimo prostor, i to tako što nije sve predstavljeno u prvom planu, već se ostavlja mogućnost istraživanja kroz pretince, ladice ili digitalni materijal', rekla je Balija.

U prvoj lađi bit će predstavljena tvrđava u širem povijesnom kontekstu, u drugoj povijesni kontekst Domovinskog rata, u trećoj i četvrtoj ratna zbivanja u Dubrovniku, a posljednja lađa posvećena je stradanju te na koncu pobjedi. Muzej Domovinskog rata Dubrovnik osnovan je 2016. godine, a građa se prikuplja još od 1999. godine. Smješten je 'in situ' u tvrđavi Imperijal na brdu Srđ koja se u Domovinskom ratu pokazala ključnom točkom obrane grada i slobode Dubrovnika.