'MILENIJUM U BEOGRADU'

Predstavljena dva romana Vladimira Pištala

13.05.2010 u 10:50

Bionic
Reading

Dva romana pisca Vladimira Pištala 'Milenijum u Beogradu' i 'Tesla - portret među maskama', tiskane u izdanju Europapress holdinga i Novog Libera, predstavljene su na Zagrebačkom sajmu knjiga u knjižari Profil

Govoreći o romanu 'Tesla, portret među maskama', koji je dobitnik NIN-ove nagrade 2008., Miljenko Jergović je rekao da je riječ o biografiji koja u sebi nema gotovo ništa dokumentarno, ali je ipak vjerna i precizna Teslina biografija. Preporučio je knjigu onima koji o Tesli znaju sve i žele ga još više upoznati.

Roman 'Tesla, portret među maskama' romansirana je biografija znanstvenog genija Nikole Tesle. Kombinirajući historiografsku građu i poetsku slikovitost, Pištalo ispisuje lirsku biografiju koja istovremeno funkcionira kao kronika epohe i kao osobna pripovijest o privatnim i javnim usponima i padovima Nikole Tesle.

Slavko Goldstein, Jagna Pogačnik, Vladimir Pištalo i Miljenko Jergović

'Milenijum u Beogradu' generacijska je priča o gradu i pojedincu koji usprkos svim događajima koji ga zasipaju u turbulentnim desetljećima ratova, kaosa, promjena i zbivanja u kojima nije želio sudjelovati, ostaje svoj.

Slavko Goldstein kazao je da je Pištalo kroz svoja četiri prijatelja ispričao priču o Beogradu, glavnom liku knjige. U romanu se miješaju razni žanrovi, isprepliće se relizam i legenda, kronika, poetika, mitologija i povijest, kazao je Goldstein.

Govoreći o Pištalu, urednica knjige Jagna Pogačnik kazala je kako taj pisac pripada korpusu bosanskog i srpskog književnog kruga, no najpreciznije bi bilo reći da se radi o svjetskom piscu. Taj se autor javlja osamdesetih godina u književnosti, 90-tih objavljuje eseje i novinarske kolumne o aktualnim političkim i društvenim temama.

Vladimir Pištalo (Sarajevo, 1960.) završio je Pravni fakultet u Beogradu a doktorirao na sveučilištu New Hampshire. Radi na Becker Collegeu, Worcester, Massachusetts kao profesor američke i svjetske povijesti.

Objavio je niz knjiga priča te, uz predstavljene romane, objavio je roman 'Tesla, mladost' (2006.). Objavio je i tri 'Alamanaha Beogradske manufakture snova' te 'Statut Beogradske manufakture snova'. Proza mu je prevođena na nekoliko svjetskih jezika, i dobitnik je niza regionalnih književnih nagrada i priznanja. Francuski prijevod romana 'Milenijum u Beogradu' bio je u najužem izboru za prestižnu godišnju nagradu 'Femina' za najbolji prevedeni roman na francuski jezik.