DAN KNJIŽNICA

Predstavljena 'Digitalizirana zagrebačka baština'

05.12.2008 u 16:00

Bionic
Reading

U povodu Dana Knjižnica grada Zagreba (KGZ) u Gradskoj knjižnici predstavljeni su projekti 'Digitalizirana zagrebačka baština' i Audio katalog KGZ-a

Nakana projekta 'Digitalizirana zagrebačka baština' je šira dostupnost zagrebačke kulturne baštine i popularizacija građe koja se dosad mogla koristiti samo u knjižnicama, rekla je Alemka Belan-Simić, koordinatorica projekata digitalizacije. Projektom se želi i olakšati pretraživanje opsežnog sadržaja knjižničnih zbirki te zaštititi često korišteni izvornici. Digitalizirana zagrebačka baština omogućuje pregledavanje i pretraživanje elektroničkih izdanja grafičke (razglednice, fotografije, plakati) i kartografske građe (mape, planovi grada), knjiga i slikovnica, notnih i zvučnih zapisa, sitnog tiska.

Riječ je o izboru vrijedne i rijetke građe Gradske knjižnice pohranjene u zbirci 'Zagrebiensia', Glazbenom odjelu i Hrvatskom centru za dječju knjigu. Na stranicama KGZ-a i Digitalizirane zagrebačke baštine, na adresi www.kgz.hr, nalaze se alati za pregled digitalnih reprodukcija, od listanja i odabira odlomaka do izdvajanja najsitnijih detalja. Digitalizacija je započeta u sklopu projekta 'Osvijetlimo dio svoga naslijeđa: Zagreb na pragu modernog doba'. Putem projekta Audio kataloga, čiji je koordinator Kluk Giunio, mogu se pretraživati i djelomično preslušavati materijali iz glazbenih i zvučnih zbirki KGZ-a. Ravnateljica KGZ-a Davorka Bastić podsjetila je, u povodu Dana KGZ-a, na niz projekata ostvarenih ove godine, među kojima se ističe nagrađeni 'Knjižnica širom otvorenih vrata'. Najavila je kako će se KGZ u idućem razdoblju otvarati prema starijoj generaciji za koje će se organizirati različiti programi i akcije.