literatura za izbjeglice

Predstavljena akcija otkupa knjiga ukrajinskih nakladnika za hrvatske knjižnice

14.06.2022 u 11:51

Bionic
Reading

Humanitarna akcija otkupa knjiga ukrajinskih nakladnika i njihova distribucija narodnim knjižnicama u Hrvatskoj, predstavljena je u utorak u Knjižnicama grada Zagreba

Akciju su predstavili hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič, voditeljica Središnje knjižnice Rusina i Ukrajinaca Gradskih knjižnica Zagreb Katarina Todorčev Hlaća te Mišo Nejašmić iz Zaklade AidHub.

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako se u Europi od 24. veljače sve promijenilo. Reakcija nas u Hrvatskoj koji se još uvijek sjećamo užasa Domovinskog rata bila je posebno emotivna, rekla je dodavši kako Ukrajinci danas prolaze sve ono što smo mi prolazili prije 30 godina.

Zato smo se i kao Vlada i kao pojedini resori, istaknula je, vrlo brzo organizirali pa je Ministarstvo kulture kolegama u Ukrajini koji se bave očuvanjem kulturnih dobara stavilo na raspolaganje sve protokole za zaštitu i evakuaciju baštine.

Poslali smo i kontingent pomoći, a odmah smo bili povezani s ukrajinskim veleposlanstvom i Stožerom civilne zaštite vezano uz smještaj i brigu izbjeglicama koje dolaze te otvorili za mogućnost angažmana ukrajinskih umjetnika, podsjetila je Obuljen Koržinek.

Akciju nabave knjiga iz Ukrajine za hrvatske knjižnice preporučila sam i drugim kolegama u europskim državama da na sličan način nabavljaju knjige, rekla je ministrica te dodala kako je to u prvom redu važno za izbjeglice, ali i kao izravna pomoć ukrajinskim izdavačima.

U prvoj rundi osigurali smo, napomenula je, kutije knjiga za više od 200 knjižnica.

Razmišljam da poput ove otisnute ukrajinsko-hrvatske vježbenice napravimo i projekt Ruksak pun kulture koji bi osmislio povezivanje ukrajinske i hrvatske djece, rekla je ministrica.

Knjižnice su duhovni hram života, ljekarna za dušu, rekao je veleposlanik Kirilič i zahvalio ministrici Obuljen Koržinek i Vladi Republike Hrvatske na potpori Ukrajini te skrbi za ukrajinske izbjeglice u Hrvatskoj.

Akciju je pokrenulo Ministarstvo kulture i medija, a provodi je Zaklada AidHub. Donacijom se pomaže izdavačima u Ukrajini da nastave svoju djelatnost, a onima koji su spas potražili u Hrvatskoj iskazuje gostoprimstvo i potpora te osigurava u našim knjižnicama prijateljsko okruženje.

Na naslove narodnih knjižnica u RH dostavljeni su paketi s knjigama koje su uvrštene u njihov fond, postavljene da budu dostupne na policama, a djelatnici su zamoljeni da raseljene osobe iz Ukrajine upute na njihovo korištenje.