književni festival vrisak

Predstavljen roman Drage Glamuzine 'Drugi zakon termodinamike'

16.09.2021 u 22:51

Bionic
Reading

Roman Drage Glamuzine 'Drugi zakon termodinamike' koji se odigrava tijekom jedne noći u jednoj sobi, s 14 likova podjednake važnosti, predstavljen je u četvrtak na riječkom književnom festivalu Vrisak

Kako je u uvodnom dijelu naveo književnik Zoran Ferić, riječ je o noći kad Jonathan Franzen dolazi u Zagreb, pa se priređuje tulum njemu u čast. Ferić je i jedan od likova romana, jedina stvarna osoba među ostalim fikcijskim likovima. Ti likovi pričaju priče tijekom noći, odnosi među njima su složeni, neki su u vezi, neki su u postupku razvoda, a neki se tamo zbližavaju i zaljubljuju, rekao je Glamuzina. Istaknuo je da ga tematski ponajviše zanimaju odnosi između muškaraca i žena te odnosi u obitelji.

'Ovaj roman je donekle komplementaran s mojim prvim romanom 'Tri', ali je i drugačiji, rekao je Glamuzina. Novi roman je bilo izazovno pisati, vodeći brigu o tome da čitatelj upamti imena svih likova te njihove karakteristike. U radnju se uvode svojim replikama, koje donose naznake njihove prepoznatljivosti', naveo je.

Drago Glamuzina je u razgovoru s Ferićem ustvrdio da pisac mora pisati o onome što ga zanima, istaknuvši da je najgore kad pisac piše nezainteresirano. 'Ne može se pisati dobra literatura o onome što je udaljeno. S druge strane, bitno je naći svoj glas kojim se može najbolje oslikati ono što nas zanima', zaključio je Glamuzina.

Ovaj roman objavio je ove godine V.B.Z. Glamuzina je objavio i knjigu pjesama 'Mesari', roman 'Tri', knjige pjesama 'Je li to sve', 'Sami u toj šumi', s fotografijama Stanka Abadžića, 'Everest' i 'Waiting For The Frogs To Fall'. Za 'Mesare' je dobio Nagradu 'Vladimir Nazor' za knjigu godine i Kvirinovu nagradu za najbolju knjigu pjesama autora do 35 godina. Za roman 'Tri' dobio je nagradu Tportala za najbolji roman godine.

Od 2011. radi kao glavni urednik u izdavačkoj kući V.B.Z. Direktor je festivala Vrisak.