OD KLASIČNE DO JAZZ GLAZBE

Predstavljen program 15. Festivala hrvatske glazbe u Beču

18.10.2019 u 23:21

Bionic
Reading

Tradicija predstavljanja hrvatske glazbe u Beču nastavlja se 15. izdanjem Festivala hrvatske glazbe čiji je program predstavljen u petak na svečanosti u hrvatskom veleposlanstvu u Austriji

U sklopu već tradicionalnog Festivala hrvatske glazbe u Beču održat će se ove godine pet koncerata na kojima su zastupljeni različiti glazbeni žanrovi od klasične do jazz glazbe, rečeno je prigodom predstavljanja programa festivala u hrvatskom veleposlanstvu u Beču.

'Festival se ove godine predstavlja u novom izdanju, s programom od pet atraktivnih koncerata, uz nastup renomiranih ansambala i mladih glazbenika, koji su već ostvarili značajan uspjeh na hrvatskim i međunarodnim pozornicama i koji će obogatiti glazbenu ponudu grada Beča', rekao je umjetnički voditelj festivala Josip Nalis.

Taj glazbeni hrvatsko-austrijski projekt otvorit će se u subotu navečer u Wiener Hofmusikkapelle u sklopu dvorca Hofburg izvedbom Glazbeno-scenskog prikaza biblijske priče 'Judita' iz renesansne Hrvatske prema tekstu Marka Marulića u izvedbi renomirane pjevačice i muzikologinje sa Sveučilišta Sorbonne u Parizu Katarine Livljanić i ansambla 'Dialogos'. Oni su zajedno ostvarili niz originalnih glazbeno scenskih i diskografskih projekata temeljenih na pjevanju srednjovjekovnih napjeva.

Na svečanosti u hrvatskom veleposlanstvu, koja je bila uvod u festival, o nastanku glazbeno-scenskog prikaza 'Judite' prema Marulićevom tekstu njegova autorica Katarina Livljanić je rekla kako je glazbenu monodramu o toj biblijskoj pripovijesti radila na temelju istraživanja starih slojeva glagoljaških pjevanja i repertoara, koja su se koristila u srednjovjekovlju.

Festival se održava u suradnji s prestižnim bečkim kulturnim prostorima, kako je rekao Nalis, a ove godine je prvi put uspostavljena suradnja sa starom gradskom vijećnicom Altes Rathaus gdje će 21. listopada na posebnom koncertnom glasoviru Fazioli nastupiti pijanist Ivan Krpan.

Zagrebački kvartet koji ove godine slavi svoj 100. rođendan nastupit će u crkvi Peterskirche, a koncert za ljubitelje jazz glazbe 'Zvjezdan Ružić Sexteta', pijanista i skladatelja Zvjezdana Ružića održat će se u Hrvatskom centru.

Festival će završiti 5. studenoga koncertom ruske violončelistice Anastasije Kobekine i Lovre Marušića u Altes Rathaus Wien.

'Festival je glazbeni vremeplov od srednjeg vijeka do danas ,od vremena Marka Marulića do jazz-a', ocijenila je pročelnica ureda za kulturu Grada Zagreba Milana Vuković-Runjić.

Organizator festivala je Kulturno-informativni centar (KIC) a podupiru ga ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, Turističke zajednica Grada Zagreba i veleposlanstvo RH u Beču.

Najavljeno je da će se prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. početkom godine u Austriji obilježiti nastupom ansambla LADO pod okriljem 16. Festivala hrvatske glazbe.