25 PJESAMA I STUDIJA

Predstavljen pretisak zbirke 'Pjesama' Vladimira Vidrića

29.09.2009 u 15:38

Bionic
Reading

Dvoknjižje koje se sastoji od pretiska prve i jedine zbirke pjesama Vladimira Vidrića 'Pjesme' te studije Josipa Užarevića 'Vladimir Vidrić i njegove pjesme' predstavljeno je 29. rujna na 100. godišnjicu pjesnikove smrti u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu

O knjigama su govorili nakladnik Josip Pandurić, akademik Krešimir Nemec, književnik Tvrtko Vuković i Josip Užarević.

'Knjiga je plod Užarevićeva višedesetljetna zanimanja za Vidrićevo djelo', rekao je Pandurić, dodavši kako su u nju uvršteni tekstovi nastajali zadnjih dvadesetak godina.

Nemec smatra kako je Vidrić dobar primjer uzrečice o omjeru uloženoga i dobivenog, jer je za života objavio samo jednu zbirku, a uživa povlašteno mjesto u hrvatskoj književnosti.

'Sa 25 pjesama ušao je u nacionalni pjesnički kanon', rekao je, dodavši kako je sveukupno napisao 41 pjesmu, nekoliko fragmenata i par rugalica.

Za Vidrićevo pjesništvo, Nemec kaže da je tematski i stilski raskošno, a Užarovićeva studija osim dosadašnjih usustavljenih znanja o Vidriću nudi interpretativne novine.

'Užarević uspostavlja dijalog s dosadašnjim čitanjima najinterpretativnije Vidrićeve pjesme (Pejsaž 1)', napomenuo je Vuković dodavši kako polemizira s radikalnim tekstualističkim metodama.

Ocijenio je kako razvija ideju međuopisnog i očitog u poeziji te interes usmjerava prema znakovima i oblicima koji označavaju tekst te dodao kako Užarević razvija semantičku interpretaciju teksta.

Užarević je podsjetio kako ga je minimalizam opsega pjesničkog djela potaknuo na proučavanje Vidrića te ocijenio kako je Vidrić i svoje mane uzvisio do poezije.

Dvoknjižje je objavio zagrebački nakladnik Disput.

Vladimir Vidrić (1875.-1909.) bio je jedan od najistaknutijih predstavnika hrvatske književne moderne. Jedinu zbirku pjesama 'Pjesme' objavio je 1907.

Josip Užarević (1953.) profesor je ruske književnosti na Odsjeku za slavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Autor je više knjiga među kojima i knjige 'Između tropa i priče. Rasprave i ogledi o hrvatskoj književnosti i književnoj znanosti'.