ministarstvo kulture

Predstavljen poziv za poticanje plesnog stvaralaštva i prijedlog novog zakona o kazalištima

24.06.2022 u 17:14

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek predstavila je u petak na konferenciji za novinare javni poziv za poticanje suvremenoga plesnog stvaralaštva, kao i nacrt prijedloga zakona o kazalištima za koji je danas otvorena javna rasprava

Novi javni poziv za poticanje suvremenoga plesnog stvaralaštva na tragu je onoga što Ministarstvo radi na području književnosti glazbe i vizualnih umjetnosti, istaknula je ministrica, objasnivši kako je riječ o izravnim potporama umjetnicima koji su nezavidnom stanju.

Cilj pilot-javnog poziva jest pružiti dodatnu potporu plesnim umjetnicima kako bi se omogućio kontinuitet rada plesnih umjetnika u procesu stvaranja umjetničkih radova, naglasila je.

Poziv, kako je rekla, u središte pozornosti stavlja samostalne umjetnike i komplementaran je Pozivu za predlaganje programa javnih potreba u kulturi. Njime se potiču i sufinanciraju koreografski rad i razvoj koreografskih alata u pripremi produkcije, istraživački procesi koji prethode samoj produkciji te podupire trajna edukacija i usavršavanje umjetnika i aktivnosti vezane uz postprodukciju, napomenula je.

Javnim pozivom nastojimo dati dodatni impuls plesnoj sceni, osnažiti kvalitetu pripreme, razrade i produkcije projekata te poboljšati uvjete stvaranja plesnih umjetnika, rekla je ministrica i dodala da se prijave podnose u razdoblju od 23. lipnja do 23. srpnja 2022. godine.

U ovom trenutku procjenjujemo da bi ukupni iznos financiranja mogao biti oko milijun kuna, rekla je Obuljen Koržinek dodavši kako to ovisi o tomu kakav će biti odaziv na poziv.

Zakon o kazalištima u javnoj raspravi

Osnovni dijelovi Zakona o kazalištima odnose se na funkcioniranje i ustrojavanje kazališta, upravljanje te na status kazališnih umjetnika, rekla je Obuljen Koržinek i dodala da se zakonom omogućuje svim pravnim osobama osnivanje kazališta.

Predviđamo, naglasila je, jasnije razgraničiti ovlasti intendanta u odnosu na kazališna vijeća te podižemo kriterije za članove kazališnoga vijeća (visoka stručna sprema i najmanje jedan član mora biti profesionalni umjetnik kad je riječ o nacionalnim kazalištima).

Na novi način definiraju se sredstva za rad, što uključuje plaće i troškove, a jasno se definiraju programska sredstva u svim segmentima, koja nužno moraju osigurati osnivači, napomenula je.

Definira se i status kazališnih umjetnika tako da se omogući veća fleksibilnost umjetnika, a po novom zakonu umjetnici će se nakon četiri godine probnoga rada moći zapošljavati na neodređeno vrijeme.

Tretman baletnih i plesnih umjetnika u zakonu je dostojanstven, socijalan i osigurava sigurnost, napomenula je ministrica. Riječ je o rasporedima na drugo radno mjesto, mogućnostima prekvalifikacije i odlaska u starosnu mirovinu bez obzira na godine života nakon odrađenih 27 sezona s pravom na mirovinu pod povoljnijim uvjetima, a neće im se obustavljati mirovina budu li radili do polovice radnoga vremena, dodala je ministrica.

Izjednačit ćemo orkestralne umjetnike u nacionalnim kazalištima s onim u orkestrima, rekla je te dodala da zakon uređuje i status umjetnika Lada.

Zakonom se definira HNK kao središnje nacionalno kazalište u odnosu na nacionalna kazališta te uvodimo mogućnost financiranja kazališta na mandat intendanta, rekla je ministrica.

Pomoćnici intendanta više neće ići na natječaj nego će ih imenovati intendant izravno, a mandat će im prestajati trenutkom prestanka mandata intendanta, najavila je.

Uređuju se, kako je rekla, i okolnosti u kojima se može razriješiti intendanta, a imenovanje se stavlja u nadležnost gradonačelnicima, a ne gradskim vijećima.