POVEZIVANJE ISELJENIKA I DOMOVINE

Predstavljen Hrvatski iseljenički zbornik 2019.

  • Autor: N.B./Hina
  • Zadnja izmjena 07.02.2019 16:56
  • Objavljeno 07.02.2019 u 16:57
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Hrvatski iseljenički zbornik 2019. publikacija koja je posvećena povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske, predstavljen je u četvrtak u Hrvatskoj matici iseljenika (HMI) u Zagrebu

Aktualni zbornik, 64. po redu, čija je urednica Vesna Kukavica, donosi 32 samostalna autorska priloga sa sažecima na engleskom i španjolskom jeziku, uklopljenih u osam tematskih cjelina: Znaci vremena, Kroatistički obzori, Baština, Mostovi, Povjesnica, Duhovnost, Znanost i Nove knjige.

Ravnatelj HMI Mijo Marić kazao je da tekstovi zbornika na znanstven i emotivan način trajno i sustavno bave odnosima domovinske i iseljene Hrvatske.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas istaknuo je važnost zbornika za njegovanje hrvatskog identiteta i povezivanje Hrvata na četiri kontinenta, te naglasio da hrvatska Vlada pruža trajnu podršku za kvalitetno obrazovanje na hrvatskom jeziku.

Predstavljač Božo Skoko kazao je da Hrvatski iseljenički zbornik već 64 godine povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost iseljene i domovinske Hrvatske, na tim pitanjima okuplja vodeće hrvatske intelektualce, i bez obzira na to jesi li tekstovi pisani strogim znanstvenim ili publicističkim pristupom, ostaju važna i trajna riznica podataka iz toga područja.

Iskustva zbornika, rekao je Milan Bošnjak, pokazuju važnost njegovanja mjesnog hrvatskog jezika iseljeničkih manjina te učenje hrvatskog standardnog jezika koji omogućuje susret i komunikaciju Hrvata s matičnom domovinom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!