O GASTARBAJTERIMA

Predstavljanje 'Svijeta u sjeni' Nenada Popovića

18.02.2009 u 11:05

Bionic
Reading

Naklada Pelago predstavlja knjigu Nenada Popovića 'Svijet u sjeni'. Uz autora, o knjizi će u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića 19. veljače u 19 sati, osim autora, govoriti Igor Mandić, Slobodan Šnajder i Dušanka Profeta

Ogled 'Svijet u sjeni' posvećen je ljudima koji su od šezdesetih godina prošlog stoljeća u velikom broju odlazili u zemlje Zapadne Europe, najviše u SR Njemačku, na 'privremeni rad u inozemstvo', kako je to opisala službena jugoslavenska politika. Neslužbeno su se nazivali 'gastarbajterima'. Eufemizmi ne daju naslutiti o kakvu je radu bila riječ i zašto se odlazilo raditi drugdje da bi se zaradilo za pristojan život. Vrlo se malo pitanja postavljalo o njihovu životu, što znači biti ni 'tu' ni 'tamo', kako su se nosili s nužnošću prilagodbe drugim kulturama, a kako podnosili klišeje koje im je nametala sredina iz koje su otišli.

Tim se pitanjima bavi ovaj ogled, nastao na temelju neposrednih uvida, iskustava i sjećanja te želje da se ponudi pogled iz drukčije perspektive na cijeli jedan svijet. Riječ je o vrlo aktualnoj knjizi jer opisuje što se događalo i nakon 1991. godine, kada se pojam gastarbajter prestao upotrebljavati. Ljudi čiji je život trajno odredio morali su se suočiti s još jednim izborom – hoće li (p)ostati dijaspora ili povratnici – i s njegovim mnogim posljedicama.Svijet u sjeni Nenada Popovića napisan je s puno žara i angažmana, a prati ga i dossier s autorskim izborom dokumentacije o životu gastarbajtera.

Nenad Popović (1950) živi u Zagrebu. Od 1980. do 1991. bio je urednik u Grafičkom zavodu Hrvatske. Suosnivač je zagrebačke nakladničke kuće Durieux (1991). Tu kao urednik potpisuje gotovo tri stotine naslova, među kojima i ključna djela ratne i poratne književnosti, publicistike i memoaristike napisane u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori te niz prijevoda iz europske književnosti, filozofije, publicistike i memoaristike.

Prevodi s njemačkog pisce kao što su Th. Bernhard, R.W. Fassbinder, B. Strauss, S. Haffner, E. Piscator, T. Durieux. Povremeno piše za novine, časopise i radio. Dobio je Medalju Hermanna Kestena njemačkog PEN-a, Lajpcišku nagradu za knjigu i, s Freimutom Duveom, nagradu Bruno Kreisky za političku knjigu. Počasni je građanin Sarajeva.